Novi čelnici u Rimu i Ateni potaknuli cijene nafte

Autor: Poslovni.hr , 14. studeni 2011. u 15:45

Cijena barela sirove nafte u Londonu porasla je danas iznad 114 dolara temeljem nadanja da će nove vlade u Italiji i Grčkoj spriječiti urušavanje gospodarstava i pomoći u prevladavanju financijske krize u eurozoni.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu porasla je za 43 centa na 114,59 dolara. Na američkom tržištu cijena barela ostala je gotovo nepromijenjena, te se njime trgovalo 98,94 dolara, nakon što je nakratko dotaknula najvišu razinu od srpnja od 99,69 dolara. Novoimenovani čelnici u Rimu i Ateni Mario Monti i Lukas Papademos žele što prije oformiti tehničke vlade kako bi očuvali naklonjenost financijskih tržišta nakon što su obećali smanjiti državni dug i uvesti mjere štednje.

“Tržišta su optimistična jer se situacija pomaknula s mrtve točke i nešto će se konkretno poduzeti kako bi se riješila dužnička kriza eurozone”, rekao je Carsten Fritsch, analitičar frankfurtskog Commerzbanka. “U kratkom razdoblju moguće je da će dodatno ojačati”. ”Sada imamo dvije snažne osobe koje su spremne staviti javni interes ispred osobnog interesa i dočekane su naklonošću. Pred njima stoje izazovi uvođenja fiskalnih mjera štednje i proračunske reforme“, kazao je Mike Lenhoff iz tvrtke Brewin Dolphin.

U SAD-u je raspoloženje potrošača poraslo u studenome na najvišu razinu u pet mjeseci, ukazujući na poboljšanje gospodarskih izgleda, što je pomoglo podići cijene nafte u petak. Pozitivna vijest bila je i da je Japan, treće po veličini svjetsko gospodarstvo, ostvario najbrži rast u trećem kvartalu među razvijenim zemljama.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u međuvremenu je objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 113,01 dolara, što znači da je bila 1,34 dolara viša nego dan ranije.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close