Novcem od ECB-a UniCredit i Intesa financirat će realni sektor

Autor: Poslovni.hr , 22. prosinac 2011. u 13:25

Najveće talijanske banke UniCredit i Intesa Sanpaolo iskoristit će sredstva iz povoljnih trogodišnjih zajmova od Europske središnje banke (ECB) za financiranje talijanske industrije i kućanstava, kazali su u četvrtak menadžeri te dvije banke za talijanski tisak.

“Povećali smo likvidnost uz povoljnu cijenu i usmjerit ćemo ju u realno gospodarstvo”, kazao je predsjednik upravnog odbora Intese Sanpaolo Andrea Beltratti u razgovoru za današnje izdanje talijanskog lista Il Sole 24 Ore. ECB je u srijedu održao prvu u svojoj povijesti aukciju zajmova s rokom vraćanja od tri godine na kojoj su se 523 banke zadužile za golemih 489 milijardi eura. Ponudom povoljnih zajmova ECB želi osnažiti financije banaka, pogođene dužničkom krizom eurozone, kao i smanjiti prijetnju kreditne krize. Više od desetak talijanskih banaka, uključujući UniCredit i Intesu Sanpaolo, uzelo je zajmova u ukupnom iznosu 116 milijardi eura, kazali su izvori za Reuters.

“U ovome trenutku važno je obnoviti uvjete likvidnosti za produktivni sustav, čime bi se pružila potpora kompanijama i kućanstvima”, kazao je izvršni direktor UniCredita Roberto Nicastro za talijansku La Stampu. Napomenuo je da nije jednostavno procijeniti u kojoj će mjeri nova likvidnost pomoći smanjiti troškove zaduživanja, ali može bez daljnjeg dovesti do boljih kreditnih uvjeta. Također je napomenuo da je zabilježen izraziti pad zahtjeva kompanija za kreditima, vjerojatno zato što mnoge među njima nastoje smanjiti zaduživanje. Temeljem 40,4 milijardi eura bankovnih obveznica s državnim jamstvom koje su talijanske banke iskoristile kao kolateral za ECB-ove zajmove, UniCredit je namaknula 7,5 milijardi eura a Intesa Sanpaolo 12 milijardi eura.

ECB-ovi zajmovi po kamatnoj stopi od jedan posto mogu ublažiti, no ne i otkloniti tenzije vezane uz troškove financiranja posrednika i posljedično za krajnje dužnike, smatra Beltratti. “Samo će uz trajno smanjenje razlike među kamatnim stopama biti moguće strukturalno smanjiti cijenu kredita”, poručio je.

(Hina/ pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close