Nova strategija regionalnog razvoja Hrvatske

Autor: Poslovni.hr , 16. prosinac 2008. u 14:50

Županije koje su ispod 75 posto razvijenosti Hrvatske postat će potpomognute županije

Strategija regionalnog razvoja Hrvatske donosi novi institucionalni, programski i pravni okvir za vođenje regionalne politike koja će biti usklađena s načinom vođenja regionalne politike u zemljama EU, rečeno je na Konferenciji o regionalnom razvoju u Zagrebu.

Konferencijom počinje konzultacijski proces o Strategiji u kojem bi trebali sudjelovati predstavnici županija, gradova, općina, poduzetnika, te civilnog i javnog sektora, odnosno svi koji će s ulaskom Hrvatske u EU moći povlačiti sredstva iz strukturnih i kohezijskih fondova EU-a. Strategija i rasprava o njoj trebali bi iznjedriti kvalitetni Zakon o regionalnom razvoju, te osigurati koheziju i strukture za provedbu regionalne politike i privlačenje sredstava iz fondova i prije nego što uđemo u EU, istaknuo je ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković. Današnja je Hrvatska vrlo heterogena i postoje velike razlike u stupnju razvijenosti pojedinih područja, pa je politički prioritet osiguranje ravnomjernog razvoja svih krajeva.

Cilj je da svaka jedinica lokalne samouprave ima zajamčen proračun u visini 60 posto od hrvatskog prosjeka, što iznosi 2.400 kuna po stanovniku. Dosadašnja područja od posebne državne skrbi i brdsko-planinska područja postat će potpomognuta područja, uz zadržavanje stečenih prava pomoći stanovništvu, te će se provesti nova kategorizacija na temelju indeksa razvijenosti. Županije koje su ispod 75 posto razvijenosti Hrvatske postat će potpomognute županije, a lokalne jedinice ispod 50 posto razvijenosti bit će potpomognute jedinice I. skupine, dok će lokalne jedinice ispod 75 posto razvijenosti postati potpomognute jedinice II. skupine. Broj stanovnika na potpomognutim područjima bit će veći za oko 400.000, no obuhvaćena površina i sredstva za pomoć ostaju na dosadašnjoj razini.

Radi prilagodbe EU uvode se tri statističke regije: Sjeverozapadna Hrvatska, Panonska Hrvatska i Jadranska Hrvatska, koje imaju različitu razinu BDP-a pa će dobivati i različite iznose sredstava za razvoj. Napravljena je simulacija proračuna za regionalni razvoj na osnovi proračuna iz 2008. pa bi tako Sjeverozapadna Hrvatska, kao najrazvijenija, dobila milijardu kuna, Jadranska Hrvatska 1,6 milijardi kuna, a Panonska Hrvatska 2,2 milijarde kuna. Rasprava o Strategiji trajat će šest mjeseci pa ih treba dobro iskoristiti, rekao je potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj, obnovu i povratak Slobodan Uzelac.

(HRT)

Komentirajte prvi

New Report

Close