Nobelovac Paul Krugman dolazi u Hrvatsku

Autor: Poslovni.hr , 27. kolovoz 2012. u 10:45

Drugi Adris Business Forum, koji će se održati u Rovinju 5. listopada, dovodi u Hrvatsku jednog od najuglednijih svjetskih ekonomista, nobelovca Paula Krugmana, priopćeno je iz Adrisa. Glavna tema konferencije je „Pet godina poslije – europske nade u svjetlu krizne stvarnosti“, a Krugman će hrvatskoj poslovnoj i političkoj eliti govoriti o tome kako uspješno svladati posljedice recesije u globalnoj ekonomiji.

U Hrvatsku Krugman dolazi nedugo nakon objave „Manifesta za ekonomski zdrav razum“, kojim je, zajedno s britanskim kolegom Richardom Layardom, pozvao na širu primjenu poticajne fiskalne politike radi smanjenja nezaposlenosti i jačanja gospodarskog rasta. Manifest je dosad potpisalo više od 9000 ljudi, uključujući i veliki broj uglednih ekonomista, ističe se u priopćenju.

Nobelovu nagradu za ekonomiju Paul Krugman dobio je 2008. godine, trenutno je profesor na sveučilištu Princeton, a široj javnosti je najpoznatiji kao autor vrlo utjecajnih kolumni u vodećem američkom dnevnom listu The New York Times. Otvoren, često i oštar u iznošenju svojih stajališta, Krugman je strastven i rječit govornik, beskompromisan kritičar ekonomske politike stroge štednje.

Kao trenutačno medijski najistaknutijeg svjetskog ekonomista, prate ga različiti nadimci: tako je za jedne „pučki tribun američke ljevice“, za druge „Michael Moore mislećih ljudi“, a za treće „Mick Jagger političke ekonomije“. Autor je dvadesetak knjiga, a zadnja od njih „Okončajte ovu depresiju odmah!“ je poziv na akciju. Krugman poručuje kako je brzi i snažni izlazak iz ove recesije nadohvat ruke, samo kad bi naši lideri imali „intelektualne jasnoće i političke volje“ okončati ovu depresiju odmah, stoji u analizi.

Adris Business Forum jedan je od najznačajnijih poslovnih događaja godine u Hrvatskoj i najveći poslovni forum vodećih tvrtki i poslovnih ljudi iz Hrvatske i susjednih zemalja, napominje se u priopćenju. Prvi, održan prije pet godina u sasvim drugačijim gospodarskim okolnostima, ugostio je jednog od najpoznatijih svjetskih menadžera Jacka Welcha, a teme su bile liderstvo i inovativne poslovne strategije. Iako je liderstvo i dalje od velike važnosti, globalni kontekst i izazovi na koje danas moraju odgovoriti poduzetnici u potpunosti su se izmijenili. Zato će i ključne teme drugog Adris Business Foruma biti sasvim drugačije: izazovi gospodarske krize i ulazak Hrvatske u EU, zaključuju iz Adrisa.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close