Nobelova nagrada za mir aktivisticama za ženska prava

Autor: Majda Žujo, VLM , 07. listopad 2011. u 15:30

Liberijska predsjednica Ellen Johnson Sirleaf, liberijska aktivistica Leymah Gbowee i jemenska aktivistica Tawakkul Karman dobitnice su Nobelove nagrade za mir za 2011. godinu.

Nagradu su dobile zbog svoje nenasilne borbe za sigurnost i prava žena te sudjelovanja u izgradnji mira. “Ne možemo imati demokraciju i mir u svijetu sve dok žene ne dobiju iste mogućnosti kao i muškarci da utječu na razvoj na svim razinama društva”, objasnio je predsjednik Vijeća za Nobelovu nagradu Thorbjoern Jagland.

Johnson Sirleaf je prva predsjednica neke afričke zemlje izabrana na slobodnim izborima. Gbowee je mobilizirala i organizirala žene bez obzira na etničke i vjerske podjele da bi se okončao rat u Liberiji i osiguralo sudjelovanje žena na izborima, dok je Karman bila na čelu borbe za prava žena i demokraciju i mir u Jemenu.

Vijeće za dodjelu Nobelove nagrade za mir u Oslu priopćilo je da se nada da će nagrada trima ženama “pomoći da se okonča gušenje prava žena, što se još uvijek događa u mnogim zemljama, i da se realizira veliki potencijal žena u izgradnji demokracije i mira”.

Komentirajte prvi

New Report

Close