Njemačko poslovno povjerenje raste već treći mjesec zaredom

Autor: Poslovni.hr , 25. siječanj 2012. u 13:00

Povjerenje među poslovnim čelnicima u Njemačkoj u siječnju je poboljšano treći mjesec zaredom, pokazalo je danas budno praćeno izvješće uglednog njemačkog instituta Ifo.

To je novi dokaz uspješnog odolijevanja najvećeg gospodarstva eurozone dužničkoj krizi koja pogađa rast gospodarstava ostalih članica 17-člane zone jedinstvene europske valute. Indeks poslovnog povjerenja, koji sastavlja institut Ifo temeljem anketiranja približno 7.000 poslovnih čelnika u Njemačkoj, u siječnju je uvećan na 108,3 boda, s revidirana 107,3 boda koliko je iznosio u prosincu.

“Ifo indeks poslovne klime za trgovinu i industriju u Njemačkoj u siječnju je poboljšan treći mjesec zaredom. Iako kompanije sadašnju poslovnu situaciju ocjenjuju manje povoljno nego u prosincu, njihova očekivanja za naredno razdoblje izrazitije su poboljšana. Njemačko gospodarstvo dobro je započelo ovu godinu”, kazao je predsjednik instituta Ifo Hans-Werner Sinn. Novi podaci ugodno su iznenadili analitičare iz Reutersove ankete koji su u prosjeku očekivali rast indeksa na 107,5 bodova.

“Kompanije su očigledno bolje pripremljene za previranja nego u 2008. a trgnuli su se nedavno čak i njemački potrošači. Štoviše, njemačko gospodarstvo će biti od onih koje će izvući najveće koristi ako se oporavak američkog gospodarstva nastavi i pokaže održivim. Konačno, najveći pokretač u kratkoročnoj perspektivi mogle bi biti vremenske prilike. Dosad je njemačkom gospodarstvu i poslovnom povjerenju nedvojbeno pogodovala blaga zima, te je sektor graditeljstva postao važnim pokretačem rasta. Bude li im vrijeme išlo na ruku, negativan rast u četvrtom tromjesječju trebao bi biti tek kratkotrajni posrtaj”, kazao je viši ekonomist u banci ING Carsten Brzeski.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close