Njemačke željeznice predstavile vlak na hibridni pogon

Autor: Poslovni.hr , 22. rujan 2012. u 11:15

Njemačke su željeznice predstavile u petak na međunarodnom sajmu za prometnu tehniku InnoTrans u Berlinu pilot-projekt vlaka na hibridni pogon, što su ga pokrenule zajedno s nekolicinom partnera.

Njemačka vlada, koja je informacije o projektu vlaka na hibridni pogon objavila na svojoj internetskoj stranici, tvrdi da je projekt jedinstven u Europi, a njemačko ministarstvo prometa podupire ga iznosom od 1,9 milijuna eura.

Vlak na hibridni pogon trebao bi prometovati na neelektrificiranim prugama, na kojima sada voze jedino dizelske lokomotive. Pogonski sustav vlaka, koji je izradila tvrtka MTU, omogućuje pretvaranje energije koja nastaje pri kočenju u električnu energiju, koja se pohranjuje u baterije iz kojih se crpi za pogon. Projekt bi trebao omogućiti smanjenje emisije ugljičnog dioksida i potrošnje goriva do 25 posto.

“Ako se ovaj hibridni sustav pokaže uspješnim i sazrije za serijsku proizvodnju, stotine lokomotiva u Njemačkoj mogle bi se preinačiti”, izjavio je državni tajnik u njemačkom ministarstvu prometa Rainer Bomba.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close