Njemačka vlada zatražila od građana da ne koriste Internet Explorer

Njemačka vlada zatražila je od korisnika da privremeno ne koriste Microsoftov Internet Explorer nakon otkrića virusa koji pogađa taj preglednik a na koji još nije nađen odgovor.

Sigurnosni problem, koji pogađa stotine milijuna preglednika Interner Explorer u cijelom svijetu, javno je obznanjen ovoga vikenda. Savezni ured za informatičku sigurnost njemačke vlade (BSI) rekao je da je upoznat s hakerskim napadima te da je dovoljno privući korisnike na mrežnu stranicu gdje su hakeri postavili software koji koristi propust u programu preglednika kako bi zarazili računalo.

“Treba se pribojavati brzog širenja koda”, rekla je njemačka vlada u izjavi. BSI savjetuje korisnicima da koriste druge preglednike dok proizvođač ne napravi zaštitu. Dužnosnici Microsofta nisu odgovorili na upit o potezu njemačke vlade. Microsoft je objavio da će na svojoj internetskoj stranici savjetovati korisnike kako da instaliraju sigurnosnu zakrpu kao privremenu mjeru, dok tvrtka trajno ne riješi problem i na tržište plasira potpuno zaštićenu verziju Explorera. Microsoft nije rekao koliko će za to biti potrebno vremena no nekoliko stručnjaka za računalnu sigurnost je reklo da programsku “zakrpu” očekuju u roku od tjedan dana.

Virus su stručnjaci Microsofta otkrili u petak kada je jednome od njih računalo zaraženo malicioznim softverom Poison Ivyjem, koji hakeri koriste kako bi preuzimali podatke s osobnih računala. Analizom je utvrđeno je da je Poison Ivy u računalo ušao preko dosad nepoznata virusa u Exploreru. Internet Explorer drugi je najkorišteniji preglednik na svijetu, s 33 posto učešća na tržištu, odmah iza Googleova Chroma koji ima postotak više.

(Hina/pd)

Komentari (2)
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve