Njemačka bi se mogla zadužiti za daljnjih 310 milijardi eura

Autor: Poslovni.hr , 19. lipanj 2009. u 11:45

Njemačka bi mogla biti primorana zadužiti se za daljnjih 310 milijardi eura do 2013. godine, objavljeno je na internetskoj stranici njemačkog tjednika Der Spiegela koji se poziva na interni dokument ministarstva financija.

Za sljedeću godinu prema planu ministarstva o srednjoročnom financiranju predviđeno je novo zaduživanje u visini 86 milijardi eura, što je rekordna vrijednost novog duga nasuprot planiranih oko 48 milijardi eura za ovu godinu. Za godinu iza planiran je dodatni dug od 72 milijardi eura, za 2012. daljnjih 59 milijardi eura a u 2013. novih 45 milijardi eura, što je u konačnici 310 milijardi eura, piše dalje Der Spiegel, pozivajući se na navedeni dokument.

U prošloj se godini njemačka vlada zadužila za 11,5 milijardi eura kako bi uravnotežila proračun u pokušaju da izvuče najveće europsko gospodarstvo iz najteže recesije u posljednjih 60-ak godina. Ove će godine proračunski manjak vjerojatno iznositi 4,4 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), kazao je ministar financija Peer Steinbrueck sudionicima jednog okruglog stola ovih dana u Berlinu.

Prema Paktu o stabilnosti i rastu, članice eurozone moraju održavati proračunske manjkove u visini najviše 3 posto BDP-a i djelovati u smjeru uravnoteženja proračuna odnosno čak ostvarivanja viškova u vremenima gospodarskog rasta. Europska komisija prognozira da će proračunski manjak u 13 od 16 zemalja članica eurozone ove i iduće godine premašivati gornju granicu od 3 posto BDP-a.

Očekuje se da će njemačka državna potrošnja iduće godine dosegnuti rekordnih 328 milijardi eura zahvaljujući paketima gospodarskih poticaja uvedenim radi suzbijanja globalne gospodarske krize, piše nadalje Der Spiegel.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close