Njemačka bez nuklearne energije od 2022. godine

Njemačka vladajuća koalicija usuglasila se da će do 2022. godine ugasiti sve svoje nuklearne reaktore i tako Njemačku pretvoriti u prvu industrijsku silu koja se odrekla nuklearne energije, javljaju agencije.

Odluku je objavio ministar zaštite okoliša Norbert Rottgen nakon višesatnog sastanka vladajuće koalicije koji je trajao danas do ranih jutarnjih sati. Njemačka ima 17 reaktora. Rottgen je rekao da osam najstarijih, koji su prestali s radom iz sigurnosnih razloga nakon nesreće u japanskoj Fukushimi, neće više biti pokrenuti. Šest drugih reaktora prestat će s radom do 2021. godine, a preostale tri najmlađe njemačke nuklearke zaustavit će se godinu kasnije, prenose Reuters i BBC. “Ovo je konačna odluka. Neće biti revizije”, kazao je Rottgen.

Njemačka je nuklearkama pokrivala 23 posto svojih potreba za električnom energijom i morat će do 2022. pronaći načina kako da to nadoknadi. Odluka o zaustavljanju njihova rada do 2022. gotovo da je povratak na odluku socijaldemokratsko-zelene vlade iz 2000. o datumu prestanka rada nuklearki, koju je demokršćanska koalicija Angele Merkel revidirala prošle godine i odlučila im produljiti radni vijek, piše AFP. No, nesreća u Fukushimi u ožujku i veliko nezadovoljstvo javnosti prisilili su kancelarku da osnuje posebno povjerenstvo koje je ponovo odlučivalo o stavljanju ključa u bravu svim nuklearnim elektranama. Zaključci toga povjerenstva predstavljeni su jučer članicama vladajuće koalicije .

Ovu odluku mora potvrditi parlament, ali pretpostavlja se da to neće biti problem jer su članovi oporbenih socijaldemokrata i zelenih bili uključeni u rad povjerenstva. Zatvaranju nuklearki se protive četiri velike kompanije, RWE, E.ON, Vattenfall i EnBW, koje njima upravljaju. Smatraju da će se njihovo zatvaranje jako odraziti na njemačku industrijsku bazu.

Korištenje nuklearne energije već je godinama prijeporno pitanje u Njemačkoj, a odluku o zatvaranju nuklearki potaknula je i povijesna pobjeda Stranke zelenih na izborima u Baden-Wuerttembergu u ožujku, sve do tada neprikosnovenom uporištu CDU-a.

(Hina/pd)

Komentari (1)
  • Pero7
    Pero7 10:31 30.5.2011.


    A kad ćemo mi zatvoriti našu nuklearku u Krškom ?

    Kada i ako kihne Krško svi Hrvati će živjeti u Dubrovačkoj Županiji i Hercegovini .

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve