NIS i Gazprom traže koncesiju za istraživanje nafte u Glamoču

Autor: Poslovni.hr , 22. srpanj 2010. u 13:40

Predstavnici Naftne industrije Srbije (NIS) i njenog većinskog vlasnika ruske tvrtke Gazprom Neft zatražili su od vlasti Hercegbosanske županije (HBŽ) dodjelu koncesije za istraživanje nafte i plina na području općine Glamoč, te u slučaju dobivanja koncesije najavili ulaganja vrijedna više stotina milijuna dolara, priopćeno je danas iz Vlade Hercegbosanske županije.

Na prezentaciji naftno-geoloških istraživanja u Hercegbosanskoj županiji, Željko Kirin, direktor Gazproma za područja Balkana, rekao je kako je u istražne radove na području Glamoča ova tvrtka spremna uložiti 15 milijuna dolara, dok se investicija u crpljenje nafte procjenjuje na 600 milijuna dolara. Iz Gazproma i NIS-a su najavili da bi, u slučaju dobivanja koncesije, s istražnim radovima započeli slijedeće godine, a ove godine bi trebale počele pripremne radnje kako bi se do 2013. ispitalo ukupno 600 km seizmičkih profila.

Kirin je dodao da spremnost tvrtke na ovakve investicije govori o ozbiljnim naznakama o postojanju nalazišta nafte. Sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća izvršena je samo jedna bušotina na 4.200 metara, gdje su pronađene slabije indikacije plina na dubinama od 3.000 metara.

“Međutim, ono što nas ohrabruje kad su naftno-geološka istraživanja na ovom prostoru u pitanju je da su geolozi još davno uočili pojavu polutekuće nafte na površini. Jednostavno geološki sastav Hercegbosanske županije pokazuje da ovdje postoji nafta“, kaže stručni suradnik NIS-a Ivan Dulić.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close