NIS 2010. završio s profitom

Autor: Poslovni.hr , 02. siječanj 2011. u 17:00

Protekla godina je bila istovremeno teška, prijelomna i uspješna za Naftnu industriju Srbije, koja je za devet mjeseci ostvarila dobit od 2,7 milijardi dinara.

“Ukupna prošlogodišnja dobit bit će i veća nego u devet mjeseci, uz EBITDA (profit prije plaćanja poreza i kamata), koji neće biti manji od 25 milijardi dinara”, kazao je generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko, prenosi portal B92. Ovo je, podsjetio je on, bila prva godina rada kompanije za koju u potpunosti odgovara novi tim menadžera, za razliku od 2009. kada je tim radio samo devet mjeseci i nije mogao pokriti gubitke prvog kvartala. “U cjelini, rekao bih da je 2010. bila složena, ali uspješna. S pozicije prihoda kompanije, bila je ovo prijelomna godina”, ocijenio je Kravčenko.

On je objasnio da je 2010. godina bila teška za poslovanje, prije svega, zbog nepredviđenog pada dinara prema euru, rasta cijene sirove nafte i nepredviđenog pada potražnje na tržištu. “Bez obzira na sve to, uspjeli smo u devet meseci ostvariti čistu dobit od 2,7 milijardi dinara, kao i rast u svim segmentima, povećali smo proizvodnju nafte za više od 30 posto, povećali smo i prodaju, što je uvećalo naš udio na tržištu za 2 posto”, rekao je čelnik NIS-a.

On je ukazao da je ta kompanija smanjila i dugovanje bankama za 32 posto i kreditnu zaduženost za 40 posto. “U 2011. godini poželjeli bismo sebi i svim partnerima da cijena nafte bude stabilna, kao i dinar”, rekao je Kravčenko, izrazivši očekivanje da će iduću godinu obilježiti određeni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije i povećanje potražnje u regiji.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close