‘Nije dobro da predsjednik uprave u 16 sati na portalu dozna da se nešto važno događa’

Autor: Poslovni.hr , 27. rujan 2012. u 14:50

Predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović rekao je danas na sjednici zagrebačke Gradske skupštine da je lani, zahvaljujući racionalizacijama i uštedama u poslovanju, za 137,9 milijuna kuna smanjen gubitak Holdinga, u odnosu na 2010., pa sada iznosi 352 milijuna kuna.

Čović je rekao da je Holding značajne uštede ostvarilo na troškovima osoblja koji su, u odnosu na 2010., smanjeni za 100,8 milijuna kuna te na svim ostalim troškovima poslovanja na koje su mogli utjecati, podnoseći izvješće Uprave o poslovanju Holdinga za 2011., koje su većinom glasova, 32 za, četiri protiv i četiri suzdržana, danas prihvatili gradski zastupnici.

Čović je kazao i da će u 2012. godini imati još bolje rezultate rada te smatra da bi Holding 2013. godinu trebao završiti bez gubitaka. Istaknuo je i da su u 2011. godini sve podružnice, osim ZET-a, poboljšale poslovne rezultate zabilježila pozitivne rezultate poslovanja. Predsjednik uprave Holdinga kazao je da je današnja situacija kompleksna po pitanju likvidnosti, a problemi koje imaju ne može riješiti sam Holding bez suradnje s Gradskom upravom i Skupštinom.

Napominjući kako dolazi predizborno vrijeme u kojem je Holding jedna od tema, Čović je pogrešnim nazvao tvrdnje da Holding vode SDP, HDZ, HNS ili druge stranke. “Holding vode Skupština i Uprava, a ne političari”, kazao je. Najavio je i da će do kraja godine u svim podružnicama imati nove sistematizacije radnih mjesta a svi će radnici dobiti nove ugovore o radu. Također, do tada neće biti smjene voditelja podružnica. Obraćajući se predsjedniku zagrebačke Gradske skupštine Davoru Bernardiću, Čović je rekao da nije dobro što ih nisu konzultirali oko rebalansa proračuna i promjenama u upravi.

“Nije dobro da predsjednik uprave u 16 sati na portalu dozna da se nešto važno događa. Nadam se da je to zadnji put”, kazao je. Danira Bilić (HDZ) je rekla kako je začuđena tvrdnjama Ive Čovića po kojima postoje samo dva načina za poboljšanje poslovanja Holdinga: povećanje opsega usluga ili povećanje cijena. “Iz Holdinga se već godinama najavljuje racionalizacija poslovanja i restrukturiranje i pobošljanja u procesu javne nabave, no – ništa od toga”, navela je Bilić dodajući da se zbog tri, četiri razine odlučivanja dešava da neki strojevi čekaju i po godinu dana kako bi bili pušteni u upotrebu.

“Izlike su vam loše”, dodala je i ocijenila kako je menadžment najodgovorniji za racionalno poslovanje Holdinga i za provođenje mjera za izlazak iz krize koje se, dodaje, umjesto toga stalno recikliraju i ne ispunjavaju, a da za to nitko ne odgovara.

Izrazila je i žaljenje što ne vidi program koji će riješiti probleme i dodala da je HDZ zato protiv izvješća. “Ne vidim boljeg čovjeka koji bi bolje vodio Holding od našeg Ive. Svi smo mi izabrali Ivu i ova skupština stoji uz njega”, bio je jedini komentar Dragana Kovačevića (HNS) čime je izrazio svoje i HNS-ovo ogorčenje na izlaganje predsjednika Uprave Holdinga Ive Čovića o poslovanju u 2011. i postupke u imenovanju čelništva Holdinga. Željko Brebrić (Nezavisna lista Tatjane Holjevac) smatra da bi trebalo objediniti raspravu o radu Holdinga i o gradskom proračunu jer bi se, navodi, tek tada vidjela prava istina o gubicima i kreditima.

HDZ-ovi zastupnici su i u pojedinačnoj raspravi snažno kritizirali poslovanje i upravljanje Holdingom gdje su se, kažu, “pomiješale babe i žabe”. “To je kombinat, a ne Holding. Sustav je trom, centralizacija nije uspjela”, ocijenio je HDZ-ov zastupnik Tomislav Babić i dodao kako primjerice Zagrebačkim tržnicama, zbog centralizirane nabave, treba dva dana da poprave ventil, a voda za to vrijeme curi. Nitko iz SDP-a nije se javio za raspravu o izvješću o radu Zagrebačkog holdinga za 2011.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close