Nepoznati otmičari oteli Antu Jelavića?

Autor: Poslovni.hr , 09. travanj 2009. u 10:20

Bivši hrvatski član Predsjedništva BiH Ante Jelavić otet je jučer pod nerazjašnjenim okolnostima na nepoznatoj lokaciji, a najvjerojatnije u Zagrebu, objavili su danas hrvatski i bosanskohercegovački mediji. No, policija za sada to nije službeno potvrdila, ali ni opovrgnula.

U MUP-u, Ravnateljstvu policije i zagrebačkoj policiji nisu željeli komentirati vijest o otmici Jelavića. Ne možemo komentirati pisanje tiska i za sada ne može ništa reći, isti je odgovor koji je Hina dobila od načelnika Ureda ravnatelja policije Krunoslava Borovca, tajnika kabineta ministra Dubravka Novaka i glasnogovornice zagrebačke policije Aleksandre Ljube. No, izvor blizak policiji koji nije želio biti imenovan Hini je potvrdio da je Jelavić otet i da su nepoznati otmičari već zatražili otkupninu od milijun eura.

Hrvatski i bosanskohercegovački tisak vijest je objavio pozivajući se na jednog Jelavićevog prijatelja. Nestanak je navodno sinoć prijavila obitelj, a njegova supruga obavila je razgovor s policijom. HTV je objavio da su se otmičari javili obitelji, a poziv je navodno upućen iz okolice Sarajeva.

Jelavić je bio hrvatski član Predsjedništva BiH dok ga bivši visoki međunarodni predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch 2001. nije smijenio. Sredinom 2005. nepravomoćno je osuđen na deset godina zatvora zbog pronevjere novca koji je iz Hrvatske stizao u BiH kao pomoć Hrvatima. Nakon toga pobjegao je u Hrvatsku, čiji je državljanin i gdje ga štiti Ustav koji ne dopušta izručenje hrvatskih građana drugim državama. U međuvremenu je u srpnju 2006. po njegovoj žalbi ukinuta osuđujuća presuda i određeno je ponovno suđenje.

Protiv njega je vođen i sudski postupak u tzv. slučaju “Hrvatska samouprava”, u kojemu su bili optuženi i nekadašnji ministar obrane FBiH Miroslav Prce te bivši dozapovjednik Vojske Federacije BiH, general Dragan Čurčić. Presudom su svi oslobođeni svih optužbi.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Da je imao blindirani automobil kao Sanader to mu se možda ne bi desilo.

New Report

Close