Neočekivano poboljšanje njemačke poslovne klime

Autor: Poslovni.hr , 24. studeni 2011. u 11:40

Poslovno povjerenje u Njemačkoj u studenome se neočekivano poboljšalo prvi put u posljednjih gotovo pola godine, sugerirajući da se najveće europsko gospodarstvo uspješnije nosi s dužničkom krizom i previranjima na svjetskim tržištima nego što se mislilo, pokazalo je danas ključno izvješće njemačkog instituta Ifo.

Ifo indeks poslovnog povjerenja, temeljen na anketi provedenoj među oko 7.000 kompanija, u studenome je uvećan na 106,6 bodova, sa 106,4 boda u prethodnom mjesecu. Riječ je o prvom povećanju toga indeksa od lipnja, objavio je njemački institut za ekonomska istraživanja Ifo sa sjedištem u Muenchenu. Ifo indeks poslovne klime u najvećem europskom gospodarstvu drži se tako i dalje iznad dugoročnog prosjeka.

Poboljšanjem u studenome prekinut je niz od četiri mjeseca uzastopnog slabljenja očekivanja poslovnih čelnika njemačkih kompanija. To je neočekivan zaokret s obzirom da su analitičari očekivali daljnje pogoršanje zbog dužničke krize u eurozoni i prijeteće recesije.

“Dužnička kriza gurnula je gospodarstvo eurozone u područje recesije i njemačko gospodarstvo neće moći izbjeći opći recesijski trend. Najnoviji podaci Ifo instituta svjedoče ipak da bi njemačko gospodarstvo, ako političari uspiju zauzdati krizu, moglo proći puno bolje od većine ostalih zemalja. Zahvaljujući zdravim fundamentima usporavanje rasta u Njemačkoj moglo bi se očitovati prije u vidu slabljenja gospodarskih aktivnosti nego recesije”, tumači Carsten Brzeski, analitičarka globalne financijske istitucije ING.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close