Nemate novaca za stan? Iznajmite ga od države za 3,6 eura po kvadratu

Autor: Poslovni.hr , 15. srpanj 2012. u 14:15

Čini se da Vlada u sljedećoj godini planira izaći na tržište iznajmljivanja stanova, koje se u Hrvatskoj zasad uglavnom odvija u crnoj zoni. Tu svoju namjeru iznijela je u Strategiji Vladinih programa gdje najavljuje da bi prva faza društveno poticanog najma započela Vladinom odlukom o kupnji gotovih stanova na tržištu za potrebe najma, piše Novi list.

U Vladinom se dokumentu navodi da bi se tim modelom društveno poticanog najma, nastojalo bi se osigurati stanovništvu koje nije kreditno sposobno siguran dom uz fiksnu cijenu najma od 3,6 eura po četvornom metru. Ukoliko se doista bude radilo o toj cijeni to će značiti da građani stan od 30 kvadrata mogu unajmiti za 108 eura, a onaj od 50 kvadrata za 180 eura, što je trenutno rijetkost u bilo kojem gradu u Hrvatskoj.

U Strategiji se navodi i kako je plan aktivirati neiskorištene nekretnine uz sve popratne efekte, te povećati radnu mobilnost stanovništva. U periodu od 2013. do 2015. godine država bi na taj način godišnje u najam dala tri tisuće stanova, odnosno svake bi se godine zaključilo najmanje tri tisuće ugovora o najmu. Strategija ne donosi dodatne detalje o tom modelu, u Vladi kažu da će se on definirati tek tijekom jeseni pa je prerano reći kako će u konačnici izgledati.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close