Neki smatraju da Amerikanci izazivaju rat valutama

Autor: Poslovni.hr , 21. rujan 2012. u 13:20

Brazilski ministar financija Guido Mantega prokleo je Fedov treći program kvantitativnog otpuštanja (QE3) jer smatra da će izazvati “rat valutama”, piše Business Insider.



Guido Mantega / EPA

Što je Mantega time mislio? Fed je potakao svaku zemlju da pokuša oslabiti vrijednost svoje valute kako bi poboljšala izvoz. Razlog Mantegina bijesa je to što on vjeruje da će to opasno pojačati inflaciju, pogotovo na tržištima u nastajanju kao što je Brazil. Ovakvu je optužbu iznio i ranije: u kolovozu 2010., zadnji put kada je Fed provodio ovakve poticajne mjere optužio ih je da time uzrokuju da nekoliko banaka oslabljuje svoju valutu kako bi se potaknuo izvoz.

Podsjećamo, Savezne rezerve (Fed) svakoga će mjeseca u sustav upumpavati 40 milijardi dolara kupnjom vrijednosnica temeljenih na hipotekama. Najnovija je to odluka Bena Bernankea koji pokretanjem trećeg programa kvantitativnog otpuštanja (QE3) pokušava potaknuti rast ekonomije. No za razliku od dosadašnjih programa, ovaj nema organičenja. Bernanke nije postavio ni konkretan vremenski rok niti maskimalan iznos kojim će raspolagati. Poručio je kako će se program provoditi sve dok se situacija na tržištu rada ne poboljša.

Fed se nada da će tim manevrom smanjiti kamatne stope na hipoteke, čime bi se oslobodio pritisak na tržište nekretnina. U Fedu računaju da bi se time investitori koji imaju pozicije u takvim papirima trebali ohrabriti te svoj novac prebaciti u drugu vrstu imovine, kao što su korporativne obveznice, čime bi pali prinosi. Pad troškova zaduživanja trebao bi pak potaknuti kreditiranje, što bi na kraju trebalo uzrokovati brži gospodarski rast.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close