‘Neka ide ća iz sindikata’: Četiri sindikata potpisala novi ugovor s Vladom, četiri nisu

Autor: Poslovni.hr , 13. srpanj 2012. u 16:10

Neka ide ća iz sindikata – poručila je Spomenka Abveršek kolegi Vilimu Ribiću koji se najžešće bunio protiv potpisivanju izmjena temeljnog kolektivnog ugovora

Sindikati okupljeni oko Matice hrvatskih sindikata koji zastupaju zaposlene u obrazovnim institucijama, te jedan dio medicinskih sestara i tehničara ostali su pri svome i nisu potpisali izmjene temeljnog kolektivnog ugovora. Tako je rezultat izjednačen u broju potpisa jer je četiri pregovarača potpisalo, a četiri nije.

S obzirom da četiri sindikata koja su potpisala izmjene temeljnog kolektivnog ugovora predstavljaju tri od četiri djelatnosti Vlada pokreće arbitražu . U Vladi se nadaju da će arbitriranje završiti idući tjedan, a riječ arbitra bit će presudna za ishod ovih pregovora.

Ako se arbitar odluči za izmjene temeljnog kolektivnog ugovora, onda zaposleni u svim javnim službama ove i sljedeće godine gube dvije božićnice i jedan regres. Jubilarne nagrade neće dobiti oni koji imaju manje od 35 godina staža. Prosvjetari će dobiti dodatak od 2,3 posto tek s prvim siječnjem 2013., ali će im se i dalje uplaćivati dodaci od 3, 5, 7 ili 9 posto, ovisno o godinama staža. naknada za prijevoz dokazivat će se računima pri čemu će oni koji se voze automobilom na posao dobiti povrat od 75 posto stvarnog troška.

Ako arbitar odluči da je Matica sindikata u pravu, Vlada će da bi postigla nužne uštede i zadržala masu plaća na 21, 6 milijardi kuna, svima kroz revidiranje koeficijenata smanjiti plaće za 10 posto, a prosvjetari će ostati i bez dodatka od 3, 5, 7 ili 9 posto već u kolovozu.

– Državni službenici će zadržati plaću jer su normalni, a mi ćemo ostati bez toga jer se netko inati. Neka ide ća iz sindikata – poručila je Spomenka Abveršek kolegi Vilimu Ribiću koji se najžešće bunio protiv potpisivanju izmjena temeljnog kolektivnog ugovora.

Pri tom je javno zatražila od ministra Miranda Mrsića i Vlade da se domisle načinima kako će izbjeći kažnjavanje onog dijela javnih službi koji su se željeli dogovoriti s Vladom, što su dokazali potpisima na izmjene temeljnog kolektivnog ugovora. Četiri sindikata koji predstavljaju liječnike, socijalnu skrb, medicinske sestre i kulturu osjećaju se ucijenjenima od zaposlenih u obrazovanju.

(Agencija VLM)

Komentirajte prvi

New Report

Close