‘Ne možemo biti konkurentni ako nam je javni servis kao u 19. stoljeću’

Autor: Majda Žujo , 22. rujan 2012. u 19:00

U državnim tvrtkama je 60 posto više zaposlenih nego što je to standard u Europi, a te tvrtke daju preslabe rezultate. Stoga je pred novom Vladom zadatak da ih restrukturira, a jedno od rješenja je Gaussova krivulja kojom bi se mjerio rad svakog zaposlenika u državnoj službi i otpuštalo one neefikasne.

“Rad će se ocjenjivati, a negativna ocjena značit će otkaz. To je praksa kakvu koriste privatne tvrtke, Svjetska banka ili svjetske insitucije”, poručio je Radimir Čačić na raspravi “Regija 3.0.”, održanoj na Weekend media festivalu u Rovinju.

“U državnoj upravi i javnim službama imamo 250 tisuća ljudi. Od njih 16 tisuća ima pravo na punu mirovinu, no ne idu jer im to zakon dopušta. Osim toga, 17 tisuća ljudi ima sva prava na izvanrednu mirovinu, u koju, logično, ne žele ići, jer su mirovine male. Njima treba pružiti instrument da i kod prijevremenog odlaska u mirovinu imaju pravo na punu mirovinu,”, dodao je Čačić, a izmjene zakona koje bi im to omogućile trebale bi se dogoditi već od sljedeće godine. Komentirajući Vladine rezove i nedostatak njihovih efekata Čačić je poručio kako se ništa ne može promijeniti u šest mjeseci.

“Prvi efekti osjetit će se u zadnjem kvartalu ove godine, a da bi se gospodarstvo pokrenulo trebamo pričekati drugi ili treći kvartal sljedeće godine”, tvrdi Čačić, a baza rasta trebala bi biti energetika što će se početi prepoznavati u drugoj polovici sljedeće godine kada se takvi projekti počnu realizirati.

Na rad Vlade, osvrnuo se i predsjednik Uprave HT-a Ivica Mudrinić koji je pozdravio Vladine promjene, ali i komentirao kako pojedini ministri u Vladi nemaju jasno zacrtane ciljeve.

“Ova Vlada bitno je kompetntnija od prethodne, ali je pitanje imaju li kompetencije u svim segmentima. Čačić je svojom snagom pokazao što želi napraviti. Linić je napravio dobar posao konsolidacijom javnih financija, ali treba nam jasnija strategija budućnosti. Kako ćemo u Europsku uniju, koji ekonomski model želimo imati i kako se odnositi prema kapitalizmu”, poručio je Mudrinić dodajući i kako Hrvatska ne može biti konkurentna ako nam javni servis funkcionira kao u 19. stoljeću.

Komentari (1)
Pogledajte sve

A ocijenjivat će politički podobni šefovi

New Report

Close