Nastavljeno pa odgođeno suđenje Rončeviću i Bačiću

Autor: Poslovni.hr , 04. listopad 2010. u 14:45

Suđenje bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i njegovu pomoćniku Ivi Bačiću u slučaju “kamioni” nastavljeno je danas nakon tromjesečne stanke ispitivanjem svjedoka. Međutim, nastavak rasprave koji je bio predviđen za sutra odgođen je za 22. listopada dokad bi Fakultet prometnih znanosti trebao dovršiti vještačenje ponuda na natječaj MORH-a za kupnju kamiona.

Svjedok Milan Vrbanc, koji je bio zamjenik člana prvog povjerenstva za nabavku kamiona, rekao je na zagrebačkom Županijskom sudu da je povjerenstvo razmatralo ponude vozila ali da se na kraju ispostavilo da su ponuđene cijene više od osiguranih sredstava pa povjerenstvo nije donijelo zaključak. On je, kaže, bio zadužen za tehnički dio postupka nabave. Tvrdi da je bio na četiri sastanka povjerenstva.

Kazao je da je minimalna tražena nosivost kamiona bila 5000 kilograma, a na upit predstavnika USKOK-a rekao je da mu nije poznato da je Uprava za logistiku tražila kamione nosivosti između četiri i pet tisuća kilograma. Kazao je i da ne zna kolika je bila nosivost MAN-ovih kamiona. No, poznato mu je da su ti kamioni bili na testiranju u Oružanim snagama MORH-a i da su u jednom djelu testiranje prošli, a u drugom ne jer su bile potrebne preinake na šasiji. Osim MAN-ovog vozila, na testiranju u Oružanim snagama bili su i Ivecovi i Mercedesovi kamioni, rekao je.

Predstavnici USKOK-a prigovorili su na taj dio svjedočkog iskaza, no branitelji su odgovorili kako postoje dokazi da je Iveco bio na testiranju ali da USKOK to nije pratio jer se fokusirao isključivo na vozila MAN i Mercedes. Rončevića i Bačića USKOK tereti da su državni proračun oštetili za 10,2 milijuna kuna jer su izravnom pogodbom kupili vojne kamione tvrtke Iveco koji su na natječaju bili skuplji od MAN-a. Obrana tvrdi da MAN-ovi kamioni nisu imali traženu nosivost.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close