Nastavak povoljnog trenda na njemačkom tržištu rada

Autor: Poslovni.hr , 31. kolovoz 2011. u 12:10

Broj nezaposlenih u Njemačkoj usklađen za sezonske čimbenike u kolovozu se smanjio, čime se trend njihova pada protegnuo na više od dvije godine, dok je promet u maloprodaji blago smanjen, pokazuju najnoviji podaci.

Prema desezoniranim podacima njemačke savezne agencije za rad, broj nezaposlenih smanjen je za 8.000, na 2,95 milijuna. Stopa nezaposlenosti ostala je pak nepromijenjena na sedam posto, na najnižoj razini od 1991. otkad se vode statistike za ujedinjenu Njemačku. Podaci te agencije koji ne uključuju sezonske čimbenike pokazali su porast broja nezaposlenih za 5.000, na 2,945 milijuna, no stopa nezaposlenosti također je ostala nepromijenjena, na 7,0 posto. Na godišnjoj razini njihov je broj smanjen za 238 tisuća. “Iako porast broja nezaposlenih ukazuje na slabiju dinamiku na tržištu rada, temeljna pozitivna kretanja nastavila su se u kolovozu”, izjavio je čelnik agencije Frank-Juergen Weise.

U odvojenom izvješću tamošnjeg statističkog ureda Destatisa, podaci o prometu u maloprodaji ukazuju pak na slabljenje potrošnje. Nominalno je promet u maloprodaji u srpnju smanjen za 0,2 posto na mjesečnoj i 0,4 posto na godišnjoj razini, objavio je danas Destatis. Na godišnjoj razini prilagođeni podaci ukazuju na pad prometa od 1,6 posto, no u statističkom uredu također navode da je u srpnju bilo 26 radnih dana, nasuprot njih 27 u prethodnom mjesecu.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close