‘Naša kolektivna tužba nije samo za one koji imaju kredite u francima’

Autor: Nikolina Buljan, VLM , 05. travanj 2012. u 11:00

Udruga Franak u suradnji s udrugom Potrošač podnijela je kolektivnu tužbu protiv osam banaka – Zagrebačke, Privredne, Erste banke, Raiffeisen, Hypo, OTP, Splitske banke i Volksbanke.

Ovo je prva kolektivna tužba takvog tipa u Hrvatskoj. Udruga Franak još je prošle godine samostalno pokušala pokrenuti tužbu, ali nije uspjela jer u Hrvatskoj postoji samo sedam institucija koje mogu podnijeti tužbu, a među njih spada i udruga Potrošač. Glavni razlog podizanja tužbe jer taj što su banke zadržale pravo mijenjanja valutne klauzule, što je, smatraju u udruzi Franak, “nedopušteno i nepošteno”.

Nicole Kwiatkowski, odvjetnica udruge Franak, kaže: “Ovo nije tužba samo za dužnike u francima, nego i za one koji imaju kredite u kunama i eurima. Ovo je tužba koja bi napokon trebala unijeti ravnotežu između potrošača i banaka”.

U Hrvatskoj trenutno, prema podacima iznesenima na današnjoj novinskoj konferenciji, prema njihovim procjenama ima oko 75.000 dužnika u francima koji su podigli stambene kredite, a sveukupno ih je oko 100.000.

Komentirajte prvi

New Report

Close