Nakon ulaska u EU, krediti za stan jeftiniji i do 30.000 eura

Autor: Poslovni.hr , 20. rujan 2012. u 11:05

Čini se da se diskriminacija u kreditiranju bliži svome kraju. Naime, za deset mjeseci, kad Hrvatska postane punopravna članica Europske unije, i naši će građani dobiti pristup kreditima u bankama zemalja članica, piše Večernji list.

Onima koji se baš moraju zadužiti, uštede će biti goleme, čak 30.000 eura za stambeni kredit od 100 tisuća eura. “Prema svim građanima zemalja EU imamo jednak tretman i za njih vrijede identični uvjeti kreditiranja. Nema razlika”, rekla je za Večernji predstavnica odnosa s javnošću najveće njemačke banke – Deutsche Banke, te dodala kako je situacija kompliciranija kad su u pitanju zemlje izvan EU.

“Da bi dobili kredit Deutsche Banke, morate biti njemački rezident”, rekao je njihov predstavnik Tim Oliver Ambrosius. To znači trajno boravište i radnu dozvolu u Njemačkoj. Iste uvjete traže i u Commerzbank AG-u, drugorangiranoj njemačkoj banci, dok u austrijskoj Easybank AG dužnik mora barem šest mjeseci raditi za tamošnjeg poslodavca, a nekretnina koja se kupuje mora biti u Austriji, jer banka mora imati uvid u zemljišnoknjižni registar.

“Svi ostali uvjeti i instrumenti osiguranja ovise o vrsti kredita”, istaknuo je Dennis Bartel, glasnogovornik Commerzbanke, koji je otkrio i konkretne brojke, odnosno visine kamatnih stopa uz koje odobravaju kredite. Stambene kredite trenutačno plasiraju uz kamatu od 3,8 posto naviše, što je najmanje dva postotna boda povoljnije nego u Hrvatskoj, i to za akcijske kredite. Izračun je pokazao da takva razlika u kamati za kredit od 100 tisuća eura kroz 20 godina znači čak 30 tisuća eura razlike, koliko je skuplji hrvatskim dužnicima.

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje.

(pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Tekst sa naslovom veze nema.
Auti su u americi 30% jeftiniji, kakve to veze sa nama ima? Nikakve.

New Report

Close