Nakon sapunice s Ingrom Ostojić otvorio Kliniku za tumore

Autor: Poslovni.hr , 14. veljača 2012. u 14:10
PXL

Ministar zdravlja Rajko Ostojić otvorio je danas novu zgradu Klinike za tumore, čija je izgradnja završena krajem 2010. godine ali zbog financijskih prijepora sa izvođačem radova tvrtkom Ingra nije bila u funkciji sve do jučer kada je, nakon primopredaje, počela s radom.

U novosagrađenom krilu klinike počele su s radom ambulante i laboratorij, u tijeku je preseljenje bolničkog dijela, dok bi od ponedjeljka s radom trebalo početi svih pet operacijskih dvorana što bi se, po Ostojićevih riječima, trebalo odraziti na smanjenje listi čekanja u toj bolnici. Ministar kaže kako će završni račun, čija je izrada u tijeku, pokazati postoje li neka nepodmirena potraživanja i dugovanja vezana uz zgradu. Nada se dogovoru, a kako je u cijeli slučaj uključeno i Državno odvjetništvo, ako se utvrde financijska razmimoilaženja, za njihovo rješavanje je nadležan Upravni sud. Izgradnja i opremanje zgrade stajalo je ukupno 130 milijuna kuna, pri čemu je građevinski dio iznosio 70 milijuna kuna, a opremanje 43 milijuna kuna. Za bolnicu je nabavljen i novi MR uređaj u vrijednosti od 9 milijuna kuna.

Klinika za tumore jedna je do vodećih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj za liječenje tumorskih bolesti, u kojoj se godišnje obavi oko tri tisuće operacija, među kojima više od tisuću većih kiruških zahvata u liječenju karcinoma dojke, melanoma, štitnjače. U ambulantama se godišnje pregleda 29 tisuća pacijenta, a hospitalizira njih 8.500 koji u bolnici prolaze i kemoterapiju. Ostojić ističe kako će se u klinici sada manje čakati na MR, CT, mamografiju te ultrazvuk dojke i abdomena, no upozorava kako su za smanjenje dugih listi čekanja u zdravstvu ključne preventivne javno-zdravstene akcije. Stoga je najavio da će do kraja godine Ministarstvo zdravlja pokrenuti akciju prevencije i ranog otkrivanja raka vrata maternice, kao i nastaviti dosadašnje akcije mamografskih pregleda dojke i ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Upitan hoće li se smanjenje zdravstvenog proračuna za 730 milijuna kuna odraziti na dostupnost zdravstva, Ostojić je rekao da to ni u čemu neće smanjiti zdravstvenu uslugu, dodavši da je puno sredstava usmjereno upravo na javno-zdravstvene akcije.

“Imamo dvije opcije – ili kupiti neki aparat u bolnicu i na taj način za dvije-tri godine dobiti nešto više glasova u svojoj izbornoj jedinici, ili okrenuti stvari na početak – vratiti se zdravstvenih akcijama, osvješćivanju o važnosti prehrane, navika, preventivnih akcija. To ne daje rezultate za jedan mandat, ali pomaže narodu. Zasigurno krećemo oštro u javno zdravstvene akcije”, najavio je ministar zdravlja.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close