Nakon niza sudara Čačić odustao od sjedanja za volan

Autor: Poslovni.hr , 24. siječanj 2012. u 14:15
PXL

Na Županijskome sudu u mađarskome gradu Kapošvaru sutra bi se trebalo nastaviti suđenje prvom potpredsjedniku hrvatske vlade Radimiru Čačiću, optuženom za izazivanje prometne nesreće u kojoj su u siječnju 2010. poginule dvije osobe.

Na drugo ročište Čačić će doći u pratnji mađarskog odvjetnika Petera Zamecsnika, a njegov hrvatski branitelj Čedo Prodanović nedolazak je opravdao zdravstvenim razlozima. U izjavi za Hinu Prodanović je rekao da se na raspravi neće pojaviti zbog operacije koljena, no zbog toga nisu tražili odgodu jer bi do kraja suđenja i izricanja nepravomoćne presude trebalo biti dogovoreno barem još jedno ročište. Osim ispitivanja svjedoka prometne nesreće koju je Čačić izazvao na autocesti Nagykaniza–Budimpešta svojim chryslerom 300C, sud bi prije završetka postupka trebao provesti još jedno vještačenje koje je naknadno zatražila obrana.

U prvome prometnom vještačenju stoji da je Čačić vozio od 140 do 150 kilometara na sat kada je svojim automobilom na autocesti udario u škodu fabiju kojom je upravljala Katalin Liptak. U automobilu je bila s 81-godišnjom majkom Imrene Antal i 60-godišnjim suprugom Gyorgyjem Liptakom, koji su umrli od teških ozljeda. Osim prevelike brzine, u vještačenju stoji da je za nesreću kriva i zakašnjela reakcija vozača. Na prvom pojavljivanju pred sudom Čačić je rekao da ljudski osjeća odgovornost i žaljenje, ali optužnica nije točna jer nije vozio prebrzo, a i vidljivost je bila loša.

Za nedjelo koje mu se stavlja na teret Čačić bi mogao dobiti i do pet godina zatvora, no mnogi su pravni stručnjaci isticali da bi zbog olakotnih okolnosti, poput slabe vidljivosti, suradnje s policijom i činjenice da nije bio pod utjecajem alkohola, presuda mogla biti uvjetna. Prije nego što je preuzeo dužnost prvog potpredsjednika vlade Čačić je izjavljivao da će se povući iz političkog života ako ga osude na bezuvjetnu kaznu. Nedavno je prestao voziti automobil jer je u zadnjih nekoliko mjeseci u Zagrebu izazvao dva manja sudara bez ozlijeđenih osoba i veće štete.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close