Nakon nikšićke Željezare Toščelik kupuje i najveću crnogorsku kompaniju

Autor: Milan Šćekić /VLM , 06. rujan 2012. u 15:20

Neizvjesnost vezana za sudbinu najveće crnogorske kompanije, kombinata aluminija Podgorica/KAP, kojeg crnogorska država želiu preuzeti od sadažnjeg vlasnika, ruske Centralnoeuropske aluminijske kompanije/CEAC/,bliži se kraju. U tijeku su završni pregovori između Deripaskinog CEAC-a i turske kompanije Toščelik koja će, nakon nedavne kupovine željezare Nikšić vrlo brzo, po nekim najavama već krajem idućegmjeseca, postati novi vlasnik KAP-a.

Nakon odluke crnogorske vlade da zbog samovoljnog ponašanja iz KAP-a protjera ruski menadžent i višemjesečnog mučnog, neizvjesnog i bezuspješnog procesa da se najveća crnogorska kompanija ponovno vrati u državne ruke, ušlo se u pregovore oko prodaje ruskog i državnog većinskog paketa dionica turskom Toščeliku ili njemačkom HGL-u.Rusi već mjesecima vješto koriste brojne pravne nedoumice oko njihovog statusa u KAP-u i otežu odlazak iz Podgorice ne bi li, kad već moraju ići, to bilo uz što veću korist.

Iako to uporno skrivaju u CEAC-u, Rusi su su ušli u pregovore sa Toščelikom o prodaji njihovog dijela od 30 postodionica u KAP-u koliki je udio i crnogorske države.

Spekulira se da su Turci spremni Rusima za taj paket dionica platitie 40 milijuna eura čime je Deripaska zadovoljan i spreman izaći iz KAP-a. Međutim, da bi prodaja KAP-a Toščeliku bila definitivna – s time se treba usuglasiti i crnogorska vlada čiji je paket dionica od 30 posto također u prodaji.

I dok je vijest o tome da su CEAC i Toščelik postigli dogovor o transakciji za paket od 30 posto dionica u crnogorskoj vladi kažu da o tome ,još uvijek, ništa službeno ne znaju. Samo upozoravaju na činjenicu da od prodaje KAP-a nema ništa bez njihove suglasnosti i prodaje državnog paketa dionica, ali se nadaju da će i taj posao biti obavljen što se tiče najava da bi KAP mogao preći u ruke novog turskog vlasnika već krajem idućeg mjeseca. U vladi Crne Gore ističu da je to nerealan rok te da je postupak za preuzimanje kompanije mnogo duži i kompliciraniji.

U sindikatu KAP-a koji je godinama odlučno branio interese1 500 radnika i u više navrata bio u ozbiljnim sukobima s ruskim menadžmentom saoprezom prihvaćaju dolazak novog turskog vlasnika. Nemaju ništa protiv dolaska Toščelika ali će njihov ulazak u KAP usloviti krajnje preciznim ugovorima kako bi spriječile eventualne samovolje budućeg vlasnika. Podsjećaju i na nedavni dolazak Toščelika u nikšićku željezaru koji, na sva zvona, najavljivan kao dugoročna spasilačka misija a već na startu se ispostavlja da nije tako.Turci čestito nisu ni ušli u željezaru a radnici zbog niskih plaća koje u prosjeku ne iznose ni 250 eura najavljuju štrajk.

Komentirajte prvi

New Report

Close