Najviše hrvatskih domena smješteno na inozemnim poslužiteljima

Autor: Poslovni.hr , 04. kolovoz 2008. u 12:55

Prema podacima internetskog servisa za napredno pretraživanje hrvatskih domena WhoisHR, najviše domena sa nastavkom “.hr”, “.com.hr” i “.iz.hr” smješteno je na poslužiteljima u inozemstvu, a tek 45 posto ih se nalazi u Hrvatskoj.

Od navedenih domena, u Hrvatskoj su najčešće smještene one sa nastavkom “.iz.hr” njih 70 posto, odmah iza njih su “.hr” sa 47 posto, dok su “.com.hr” najrjeđe smještene na poslužiteljima koji se nalaze u Hrvatskoj. Strane zemlje u kojima su najčešće smještene spomenute domene su: Sjedinjene Američke Države (37 posto), Njemačka (13 posto) i Nizozemska (1 posto), a manji broj smješten je u Velikoj Britaniji, Sloveniji, Austriji i Francuskoj, navodi se u priopćenju WhoisHR-a. Ovi su podaci rezultat analize više od 50 tisuća domena koje se nalaze u bazi internetskog servisa WhoisHR. Razlog zbog kojeg su domene smještene u inozemstvu leži u činjenici da većina hrvatskih tvrtki koje pružaju usluge web hostinga nemaju vlastite resurse već ih iznajmljuju u inozemstvu i Hrvatskoj te preprodaju.

Podsjetimo, web hosting je usluga iznajmljivanja diskovnog prostora i resursa za smještaj internetskih stranica na web poslužitelju, a vlasnik domene i web stranice obično taj prostor zakupljuje kod tvrtke specijalizirane za web hosting. Više od 82 posto domena tj. korisnika krajnju uslugu zakupa hostinga plaća hrvatskim tvrtkama dok se tek manji broj krajnjih korisnika odlučuje za direktno poslovanje sa stranim tvrtkama. No, zbog činjenice da domaće tvrtke samo preprodaju resurse vrlo malo kapitala ostaje u Hrvatskoj i zbog toga je i malo investicija u nabavu nove opreme te unaprjeđenje usluga, zaključuje se u priopćenju.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close