Najesen građanima stiže novi udar: Hrana skuplja i do 15 posto

Autor: Poslovni.hr , 22. kolovoz 2012. u 10:00

Hrvatski građani na 100 potrošenih kuna čak 32kune potroše na hranu (EU samo 16 kn), a od jeseni bi te brojke mogle biti još poraznije, piše Večernji list.

Naime, 18-mjesečne suše i kasnog proljetnog mraza u Hrvatskoj, problema s likvidnošću prehrambene industrije, nezapamćenih poremećaja na svjetskim burzama uzrokovanih sušom i desetkovanim prinosima u poljoprivredi, hrana bi kod nas, prema procjenama stručnjaka, mogla poskupjeti najmanje 10 do 15%. Prije svega, poskupljei će meso, mlijeko, ulje, mast i margarin.

No iz Vlade i dalje nema konkretnih mjera, nakon što je ministar financija Slavko Linić demantirao svog kolegu Tihomira Jakovinu o uvođenju nižih međustopa PDV-a na hranu. Proizvodnja je na nižim granama nego u vrijeme poljoprivrednih kriza 2003. ili 2007., a prvi put u povijesti nedostajat će nam kukuruza. I to oko pola milijuna tona, dok smo proteklih godina u prosjeku izvozili oko 200.000 tona, rekao je direktor Croatiastočara Branko Bobetić.

Kad je u pitanju tovna junad, stočni je fond u odnosu na 2007. godinu siromašniji 20% , a cijene repromaterijala su 50% više, tvrdi čelnik Baby Beefa Toni Raič koji u situaciji kad stočari i mljekari vape za kukuruzom i krmnim biljem traži hitne mjere koje će imati dugoročne učinke i možda tek neznatnu korekciju cijena. Svako dalje minoriziranje stanja u poljoprivredi vodi divljanju cijena i mešetarima, a u pitanje će doći i ukupan BDP u RH.

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje.

(pd)

Komentari (3)
Pogledajte sve

što znači smanjena stopa poreza na hranu, kada ste na tržnici dobili račun sa iznosom pdv-a.

po vama novinarima i Severu i Matijaševiću sve bi to trebala kompenzirati država samo ne znam otkud jer se digne graja na svako oporezivanje, a da ne pričam koliko žalite porezne dužnike.

Službene brojke o stopama inflacije sigurno neće ukazivati na bilo kakav porast cijena.

New Report

Close