Nagrada 'Zlatna bilanca' varaždinskom Comprom Plusu

Varaždinska tvrtka Comprom Plus ukupni je pobjednik i dobitnik nagrade Zlatna bilanca za 2011. godinu, koju dodjeljuje Financijska agencija (Fina).

Comprom Plus dio je grupacije Calcedonia i bavi se proizvodnjom kupaćih kostima i ženskog donjeg rublja. Zapošljava 400 radnika. Uz ukupnog pobjednika, Zlatna bilanca dodijeljena je na večerašnjoj svečanosti Fine u 11 kategorija, prema statističkim područjima djelatnosti. Neki od dobitnika su Poljoprivredno-prehrambeni kompleks Nova Gradiška za poljoprivredu, Aquatehnika Varaždin za građevinarstvo, DM Drogeriemarkt za trgovinu, Plava laguna za turizam i ugostiteljstvo itd.

Zlatna bilanca dodjeljuje se za izvrsnost poslovanja, prema pet glavnih kriterija koji se mogu iščitati iz financijskih izvještaja koje poduzeća obveznici poreza na dobit dostavljaju Fini, uz izuzetak banaka i osiguravajućih društava.

Ti kriteriji su profitabilnost, likvidnost, zaduženost, aktivnost i ekonomičnost poslovanja. U natjecanju za 2011. godinu sudjelovalo je 3.058 tvrtki, od ukupno 98.530 obveznika poreza na dobit. Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izjavio je na dodjeli nagrada kako se Vlada RH u prvim mjesecima mandata koncentrirala na smanjenje opterećenja poduzetništva, kroz smanjenje poreznih i neporeznih nameta, uz ukupnu godišnju uštedu od tri milijarde kuna. Pored toga Vlada je ovih dana u suradnji s HBOR-om i HAMAG-om predstavila povoljne kreditne linije za poduzetnike, uz kamatu od tri posto i podjelu rizika s poduzetnicima, naglasio je ministar Maras.

Nezavisni ekonomski analitičar Damir Novotny upozorio je kako su trendovi u gospodarstvu vrlo loši te da su poduzetnici uglavnom izgubili kapital i sve više ovise o domaćoj potražnji koja pada, a sve manje ih izvozi. Vlada, prema njegovim riječima, može pomoći financijskom relaksacijom poduzetnika.

(Hina/pd)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!