Nadzorni odbor i Upravu IGH čekaju velike promjene, ‘dolaze zvučna imena’

Autor: Branka Suvajac , 22. svibanj 2012. u 12:35

Institut IGH izvijestio je danas da je u postupku povećanja temeljnog kapitala, u prvom i drugom krugu upisa i uplate novih redovnih dionica ukupno upisano njih 105.590 te uplaćeno 80,25 milijuna kuna.

U prvom krugu upisa i uplate, koji je trajao od 28. travnja do 14. svibnja ove godine, postojeći dioničari Instituta IGH upisali su 1.700 novih dionica te građevinske tvrtke. U drugom krugu, koji je trajao od 16. do 21. svibnja upisano je 103.890 dionica, izvijestio je danas IGH. Ukupno je tako upisano 105.590 novih redovnih dionica IGH, te uplaćeno ukupno 80.248.400 kuna.

ZSE: Dionica IGH poskupjela 7,49 posto

IGH: U drugom krugu upisano sveukupno 103.890 dionica

Službeni komentar rezultata upisa i uplate prvog i drugog kruga dionica IGH danas je bilo gotovo nemoguće dobiti, kako od analitičara, tako i od IGH. Ipak, neslužbeno doznajemo kako su u IGH iznimno zadovoljni rezultatima drugog kruga upisa i uplate novih redovnih dionica, pogotovo stoga što je danas, ne samo u Hrvatskoj, nego i izvan nje teško obaviti equity transakcije, odnosno prikupiti kapital koji je svjež i zdrav. U IGH su, čujemo neslužbeno, u tom kontekstu iznimno zadovoljni prikupljenim kapitalom te ovo smatraju značajnim povećanjem.

Ističu kako je ovo početak njihova cjelokupnog restrukturiranja, te da nakon ovoga slijedi izdavanje konvertibilnih obveznica. Uspjeh ove transakcije za IGH bi, kažu nam, trebao značiti stabilnost poslovanja te značajno uspješnije izdavanje konvertibilnih obveznica. Njihova bilanca sada će, kažu, biti atraktivnija investitorima.

“Bila je izražena velika sumnja, mediji su se pitali hoćemo li uspjeti. Ta sumnja bila nam je razumljiva i nije vezana za IGH isključivo, danas je teško prikupiti kapital bilo kojoj tvrtki, posebice u građevinskom sektoru. Utoliko smo zadovoljniji rezultatom, smatramo da su nam investitori ukazali veliko povjerenje, osobito u kontektsu činjenice da se radi o tvrtkama koje zajedno s IGH-om namjeravaju razvijati core biznis i osigurati si dugoročan rast”, priča nam izvor blizak IGH.

Špekulacije oko novog suvlasnika domaćeg građevinara su dosegnule vrhunac, pa je tjednik Lider tako jučer objavio kako se govori o pojedinačnom inozemnom kupcu jer ‘kad neće mali, onda će veliki’, a priče idu do toga da se u kupnji cijele dokapitalizacije udružilo čak 13 pravnih i fizičkih osoba koje su čak potpisale predugovor o tajnosti.

U IGH nam nisu željeli komentirati ove navode, pozivajući se na zakonsku zabranu. Poručuju kako će uskoro objaviti popis novih dioničara. S obzirom da povećanje još nije upisano, ne mogu zasad otkriti tko su upisnici.

Od izvora bliskih IGH doznajemo kako će se velike promjene dogoditi u Nadzornom odboru kompanije, ali i Upravi. Promjene će, špekulira se, uključivati značajno osnaživanje navedenih tijela, i to – kako doznajemo – zvučnim imenima iz financijskog sektora.

Glavna skupština Instituta IGH je krajem travnja donijela odluku o dokapitalizaciji tako da se temeljni kapital sa 63,4 milijuna kuna, koji je podijeljen na 158.580 redovnih dionica nominalne vrijednosti 400 kuna, povećava na najviše 169,4 milijuna kuna i to uplatom u novcu, izdavanjem 265.000 novih redovnih dionica. Odlukom skupštine utvrđeno je da se nove dionice izdaju po cijeni od 760 kuna po dionici i to u dva kruga – u prvom su pravo upisa imali postojeći dioničari, a u drugom su preostale dionice ponuđene cjelokupnoj javnosti. Iz Instituta IGH ocjenjuju da je postupak upisa i uplate novih redovnih dionica proveden uspješno. Naime, odlukom skupštine izdanje novih dionica smatrat će se uspješnim ako se upiše i uplati najmanje 35 posto ukupnog iznosa izdanja, odnosno najmanje 92.750 novih dionica. (H)

Komentari (2)
Pogledajte sve

Bezvezna firma koju vode bezveznjaci. Struktura vlasnistva (ako je i promijenjena) nece promijeniti nista u neuspjesnoj fimri kojaje jedino imala “talenat” za sifoniranje budzeta RH- sad kad je to prestalo firma je na rubu stecaja.

Nema tu nikakvih promjena. Laz, laz i samo laz… Dovest će na čelo nekog Dudeka samo proforma, a stara i uigrana HDZ ekipa će i dalje “musti kravu muzaru” Vidi mi se, vrijeme je da Uskok i DORH i ovdje odrade posao.

New Report

Close