Na ljestvici medijskih sloboda Hrvatska posrnula na 78. mjesto

Autor: Poslovni.hr , 20. listopad 2009. u 14:55

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF) objavila je danas novo izvješće o stanju medijskih sloboda u svijetu u kojem je Hrvatska rangirana na 78. mjestu, što predstavlja pad za čak 33 mjesta u odnosu na lanjsko izvješće.

Lošem plasmanu Hrvatske na ljestvici najviše je pridonijelo ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića te pritisak koji prati istraživačko novinarstvo o zločinima počinjenim tijekom Domovinskog rata, što ga čini rijetkim i opreznim, navodi RSF. Tako ova medijska organizacija u svom izvješću navodi da su u “Hrvatskoj neki aspekti srpsko-hrvatskih odnosa izvor napetosti, te da u medijima o tome nije dopušteno izvješćivanje”.

“Novinari koji prekrše taj tabu često postaju metom nasilja. Za napade na novinare također su odgovorne i skupine organiziranog kriminala”, navodi se u izvješću, u kojem se u tom kontekstu spominje i ubojstvo vlasnika Nacionala Ive Pukanića i direktora marketinga tog tjednika Nike Franjića, koje je “šokiralo hrvatsko društvo”.

Hrvatska je u ovogodišnjem izvješću ocijenjena sa 17,17 negativnih bodova, dok je u prošlogodišnjem izvješću s 8,5 negativnih bodova bila na 45. mjestu u svijetu. Sve susjedne zemlje u izvješću za ovu godinu ocijenjene su bolje od Hrvatske te se tako Mađarska nalazi na 25. mjestu ljestvice, Slovenija je 37., BiH 39., Italija 49., Srbija 62., a Crna Gora je na 77. mjestu.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close