Na ilegalnim vodovodnim priključcima u Zagrebu zaradili 6,4 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 14. srpanj 2012. u 15:40

Podignuta je optužnica protiv petero djelatnika zagrebačke Vodoopskrbe i odvodnje koje se tereti da su u više od tri godine na vodovod ilegalno priključili gotovo 1000 korisnika i pritom na štetu te tvrtke u sastavu Zagrebačkog holdinga sebi priskrbili gotovo 6,4 milijuna kuna i zakinuli gradski proračun za najmanje 1,7 milijuna kuna.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je za zlouporabu položaja i ovlasti optužilo bivšeg rukovoditelja Službe održavanja i izgradnje mreže (43), šefa Odjela radionica (56), kontrolora vodomjernih okana (59) i referenta za poslove tehničke pripreme (58), a njihovu 55-godišnju kolegicu rukovoditeljicu Službe prodaje, naplate, pravnih poslova i obrade za pomaganje u zlouporabama.

Tužiteljstvo nije otkrilo identitet optuženih koje se tereti da su od kraja ožujka 2008. do kraja lipnja 2011. o trošku poduzeća na vodovodnu mrežu spojili 983 ilegalna priključka i od naručitelja, odnosno korisnika naplatili gotovo 6,4 milijuna kuna koje su međusobno podijelili. Jedinu ženu među optuženima se tereti da je pomagala legalizirati ilegalne priključke tako što je djelatnicima svoje službe naložila da prateću dokumentaciju, dobivenu od dvojice prvookrivljenih, s podacima o korisnicima, svim izvedenim priključcima i podacima o vodomjerima i brojevima ugrađenih vodomjera unesu u bazu matičnih podataka legalnih korisnika.

U tužiteljstvu tvrde da je Vodoopskrba i odvodnja s osnova troškova izvedbe priključaka oštećena za iznos koji su optuženi sebi pospremili “u džep”, dok je grad zakinut za najmanje 1,7 milijuna kuna zbog neplaćenih naknada za priključivanje objekata na mrežu za opskrbu pitkom vodom.

Petero optuženih bili su uhićeni u studenom prošle godine, a troje od njih je već ranije bilo suspendirano zbog kriminalističkog istraživanja. Istraga je bila pokrenuta zbog sumnje da su omogućavali ilegalne priključke fizičkim i pravnim osobama, uglavnom onima koji na zakonit način nisu mogli dobiti priključak zbog neispunjavanja uvjeta. Za tu su uslugu korisnici plaćali nižu cijenu od one u cjeniku, a sumnja se da je većina znala kako je riječ o nezakonitom poslu. Nakon dobivanja ilegalnih priključaka korisnici su uredno plačali potrošnju vode.

Iz zagrebačke policije su nakon uhićenja petero djelatnika najavili da će se istraživati i razdoblje prije 2008. Priznali su i da su im u istrazi pomogla saznanja medija koji su pisali o aferi, te interne kontrole u Vodoopskrbi koja je, istražujući razdoblje od svibnja 2005. do veljače 2011., došla do podataka o oko 3000 sumnjivih priključaka.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close