Na beneficirani radni staž država godišnje troši 600 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 20. svibanj 2012. u 13:05

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić ovih je dana pokrenuo još jednu inicijativu zbog koje se našao u središtu pozornosti, piše Jutarnji list.

Naime, Mrsić je pokrenuo veliki projekt rezanja beneficiranog radnog staža, a već sredinom lipnja mogle bi se vidjeti prve naznake novog Zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem. Cilj je projekta napraviti reviziju zanimanja budući da neke struke odavno ne postoje i potpuna su nepoznanica u europskim zemljama.

U ovom trenutku u Hrvatskoj postoje 84 zaštićene kategorije, a u njih se – osim policajaca, vojnika, carinika, zaposlenika u pravosuđu i tajnim službama – ubrajaju i: operni pjevači, vozači autobusa i tramvaja, ribari, ronioci, ronioci spužvi i koralja, balerine, rudari, staklopuhači… Gotovo u 90 posto tih zanimanja poslodavac je sama država, pa troškove ranijeg odlaska u mirovinu snose svi porezni obveznici, a na beneficirani radni staž država godišnje potroši 600 milijuna kuna.

“Nama je cilj revizija zanimanja jer nekih struka više i nema, a osim toga, promijenili su se uvjeti struke. Zato treba ocijeniti ima li netko ili nema pravo na beneficirani radni staž. Oni koji imaju to pravo, ostvarivat će ga, ali oni koji su na osnovi nekih pogrešnih političkih odluka ostvarili to pravo, više neće imati te povlastice. Iako godišnje na beneficirani radni staž trošimo stotine milijuna, nije nam primarni cilj smanjenje troškova, nego red i dobra organizacija”, kaže Mrsić za Nedjeljni Jutarnji.

(pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Oprostite moram primjetiti: ovo je jos jedan ministar koji u nedostatku bolje ideje pretace iz supljeg u prazno. Kakve su to glupe inicijative koje su orijentirane samo na sebe (drzaav orijentirana na drzavu). To je SMIJESNO. Pa cim se vi bavite Mrsicu? Umjesto da reformirate Radno zakonodavstvo ODMAH vi se abviet roniocima i balerinama? Trebate se tornjat iz ministarske pozicije, ovo sto radite nema nikakvu vrijednost. TO SU TOTALNE GLUPOSTI koje samo nesposobna osoba moze postaviti kao prioritet i JOS SE TIME HVALITI PO NOVINAMA? Pa jeste bi pali s kruske???

New Report

Close