Mubaraku doživotni zatvor

Autor: Poslovni.hr , 02. lipanj 2012. u 15:45

Sud u Kairu osudio je u subotu bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka na doživotni zatvor zbog suučesništva u ubojstvu oko 850 ljudi koji su na prosvjedima početkom 2011. tražili njegov silazak s vlasti nakon 30-godišnje vladavine, javljaju agencije.

Ista sudbina zadesila je i Mubarakova bivšeg ministra unutarnjih poslova Habiba el-Adlija, dok su Mubarakovi sinovi, Alaa i Gamal, osuđeni za korupciju na vremensku kaznu koju su već odslužili u pritvoru, a šest ostalih visokih dužnosnika je oslobođeno od svih optužbi. Mubarak, na nosilima i s crnim naočalama, presudu je saslušao s kamenim izrazom na licu. Sudac Ahmed Refaat je početak Mubarakova suđenja 3. kolovoza prošle godine nazvao “povijesnim danom” i zahvalio Egipćanima što su srušili Mubaraka, kojeg su mnogi od njih znali kao jedinog vladara.

“Egipatski se narod probudio u utorak, 25. siječnja u novu zoru, nadajući se da će moći udisati svježi zrak … nakon 30 godina duboke, duboke tame”, kazao je Refaat u sudnici, prenosi Reuters. Mubarakov odvjetnik najavio je da će se žaliti na presudu.

Prije samog izricanja presude zavladala je grobna tišina, da bi potom gomila eksplodirala u povicima radosti i zadovoljstva. Ispred suda u predgrađu Kaira okupilo se mnoštvo demonstranata koji su presudu dočekali uz vatromet i povike “Bog je velik”, a bilo je i onih koji su zazivali izvršenje smrtne kazne. Nakon izricanja presude u sudnici je došlo do manjeg sukoba između pripadnika osiguranja i dijela nazočnih koji su tražili smrtnu kaznu za Mubaraka i izvikivali parole protiv egipatskog pravosuđa za koje tvrde da je neokrznuto preživjelo pad bivšeg režima.

Agencija AFP javila je da su zgradu policijske akademije, u kojoj se održavalo 10-mjesečno suđenje, u subotu čuvale stotine pripadnika specijalnih policijskih postrojba. Mubarak je u sudnicu zbog zdravstvenog stanja iz vojne bolnice prebačen helikopterom, a nakon izricanja presude, glavni je državni tužitelj naredio njegovo prebacivanje u zatvor.

Presuda 84-godišnjem Mubaraku, prvom svrgnutom arapskom vladaru kojem se sudilo na redovnom sudu nakon što je val prosvjeda u arapskim zemljama prošlog proljeća “pomeo” četiri ukorijenjena vladara, uslijedila je dva tjedna uoči zadnje runde prvih slobodnih predsjedničkih izbora u Egiptu. Na izborima će se sučeliti Ahmed Šafik, posljednji premijer iz Mubarakova razdoblja i bivši zapovjednik zrakoplovstva, i Mohamed Mursi iz Muslimanskog bratstva.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close