‘Može se Vlada barbarski ponašati, ali postoje sudovi pa će građani morati platiti presude’

Autor: Poslovni.hr , 11. rujan 2012. u 10:30

Danas počinje referendum o potpisivanju dodatka temeljnom kolektivnom ugovoru zaposlenih u obrazovanju, o kojem će glasovati 64.000 članova četiriju sindikata u Matici sindikata Hrvatske, piše Večernji list.

“Oni mogu zastrašivati, ali za to nema temelja. Može se Vlada barbarski ponašati i vandalski rušiti norme, ali postoje sudovi pa će građani morati platiti presude, a netko će morati biti odgovoran za narušavanje javnih financija”, komentirao je predsjednik Matice Vilim Ribić na najave ministra financija Slavka Linića da će zaposlenima u obrazovanju plaće smanjiti deset posto.

Referendumsko pitanje učiteljima, nastavnicima i profesorima biti će: “Prihvaćate li dodatak 1 temeljnog kolektivnog ugovora?” Taj dodatak kaže kako će se povećanje koeficijenata složenosti poslova, ovisno o godinama staža, riješiti izmjenama kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama i kolektivnog ugovora za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama te da će se tijekom TKU-a, do 2. kolovoza 2016. svake godine uoči donošenja proračuna pregovarati o materijalnim pravima. Jučerašnju konferenciju za medije iskoristili su za napad na predsjednika sindikata Preporod Željka Stipića.

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close