Može li Apple ugroziti rast Samsunga?

Autor: Poslovni.hr , 06. travanj 2012. u 11:30

Iz Samsung Electronicsa kažu kako očekuju da će se dobit iz prvog tromjesječa udvostručiti u odnosu na prošlu godinu, zbog nastavljenog rasta smartphone prodaje. Tvrtka je priopćila kako očekuju operativnu dobit od 5,1 milijardi dolara za navedeno razdoblje, piše BBC.



EPA

Upravo je uspjeh Samsungovog Galaxy niza proizvoda učinio Samsung proizvođačem smartphonova s najvećom prodajom. Dobit je iznenadila i same analitičare. Samsung će potpuno izvješće o zaradi objaviti 27. travnja.

Dok Samsung zarađuje na prodaji mobilnih uređaja, njegove druge divizije, uključujući i proizvodnju memorijskih čipova, prolaze kroz teška vremena. Cijene memorijskih čipova padaju na globalnoj razini, i to ne samo zbog prevelike ponude. Analitičari smatraju da se razlog pada cijene memorijskih čipova krije i u činjenici da su prošlogodišnje prirodne katastrofe u Japanu i Tajlandu uzrokovale pad proizvodnje različitih elektroničkih proizvoda, koji koriste ove čipove. Istovremeno, usporavanje potražnje na ključnim tržištima poput SAD-a i Europe uvelike šteti proizvođačima memorijskih čipova.

Analitičari ipak očekuju da će se, s oporavkom globalne ekonomije i povratkom lanca nabave u regiji na staro, cijene čipova također oporaviti što će dodatno doprinijeti rastu Samungovog profita, već u drugom tromjesječju ove godine.

Samsung čekaju mnoge potencijalne prepreke u daljenjem rastu, kažu analitičari. Za početak, to će biti natjecanje s najvećim rivalom – Appleom. Očekuje se da će u drugom tromjesečju Samsung i Apple lansirati Galaxy S i iPhone, čime će se dovesti u punopravni rat. Postoji mogućnost da Samsung zbog straha od povećane konkurencije snizi svoje cijene kako bi privukao potrošače, a taj bi potez utjecao na njegov profit. Samsung je također uključen u pravnu bitku s Appleom, zbog tehnoloških patenata koje koristi u svojim smartphoneovima i tablet računalima. Ishodi ovih situacija utjecat će na daljni rast profita ove kompanije.

(pd)

Komentari (4)
Pogledajte sve

Ne mogu komentirati ove brojeve i pretpostavljam da su istiniti.
Ali gledano generalno oni su u padu prema % udjela tržišta. Dobro je znano da statistika sakriva mnogo nelogičnosti i gluposti (po njima smo mi s udjelom duga od 50% BDP-a recimo srednje zadužena zemlja a ipak imamo katastrofalan rejting u odnosu na one koji su nekoliko puta više zaduženi-pa što to govori!?), pa onda i ovaj porast ne govori ništa ako se ne kaže da je u isto vrijeme porast tržišta smartphone telefona (ako se ne varam) 35%.
I to je ono što jako zabrinjava mali rast dok srugi bujaju ko gljive. Dugoročno (1-2 godine) to je početak kraja ako se trend ne preokrene a on je takav već duže vrijeme.
Ali dajmo još jednu godinu i vidjet ćemo čiji balon prvi puca … jer IMHO Apple to jest.
[pray]

Evo i "friziranih" podataka za investitore:

"Prema procjenama J.P. Morgana, prodaja iPhonea i iPada u prvom kvartalu ove godine je bila bolja od očekivanja.

U poruci investitorima tvrtka je povećala svoja predviđanja za prodaju iPhonea u prvom kvartalu sa 28,1 na 31,1 milijuna komada. Također se procjenjuje kako je prodaja iPada dosegla 13,8 milijuna komada, što je znatno više od prijašnjih procjena o prodaji 10,1 milijuna komada.

Povećana su i predviđanja za cijelu godinu, odnosno procjenjuje se kako će biti isporučeno 138,2 milijuna iPhonea, dok se prije predviđala prodaja od oko 128,7 milijuna komada. Prodaja iPada trebala bi dosegnuti brojku od 69,6 milijuna komada, naspram prijašnjih očekivanja o prodaji 58,6 milijuna komada."

iPhone 5 će možda u prodaju tijekom ljeta, BlackBerry pada,a Android je u SAD-u prešao preko 50 % tržišnog udjela, dok je Apple na 30,2%. Neki se nisu informirali,pa su "pograbili" iPhone 4S, tako da ne očekujem veliku pomamu za 5-icom.

Kada sam tvrdio da je Apple balon i da je stvarni hit Samsung, oni koji su me poslušali (kao recimo moja malenkost) sada mogu početi polako slaviti…
Samsung Galaxy S II je IPhone killer … bez obzira na najavu IPhone 5 jer je već Samsuung pomeo IPhone 4 a za 5 je već dao odgovor u obliku Note-a a što će biti u zadnjem kvartalu nema najave.
Iako me ne veseli da nema konkurencije, Google i Samsung su direktni krivci što je sve manje ima u ovom području.
Nadu još polažem u Nokia+MS ali IPhone je odavno, IMHO, out.

A da ne TV ne spominjem …

New Report

Close