‘Može govoriti tko što hoće, ovo je procjena da vlada ide u dobrom smjeru’

Autor: Poslovni.hr , 08. rujan 2012. u 09:50

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu jučer je održana svečana sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije, u povodu Dana županije i blagdana Male Gospe – njezine zaštitnice, kojom prilikom je predsjednik Republike Ivo Josipović ustvrdio da je riječ o “županiji optimizma” koja bi trebala biti uzor drugima.

Josipović je pohvalio projekte i uspjehe županije te istaknuo da podržava odlučne poteze koji su učinjeni na državnoj razini. Ustvrdio je da ocjena kreditnog rejtinga kojeg je Hrvatska dobila potvrđuje da se krenulo dobrim putem. Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić također se osvrnuo na to da je agencija Fitch podigla prognozu kreditnog rejtinga Hrvatske iz negativne u stabilnu te istaknuo da nijedna zemlja u Europi nije ostvarila pomak nabolje osim Hrvatske.

“Može govoriti tko što hoće, ali ovo je procjena da ova vlada ide u dobrom smjeru”, ustvrdio je Čačić.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Milorad Batinić čestitao je Varaždinskoj županiji koja je u prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj ostvarila najveći suficit u robnoj razmjeni s inozemstvom od 133 milijuna eura, a istovremeno smanjila uvoz za šest posto.

“Varaždinska županija bilježi najveći rast investicija i kontinuirano privlači domaće i strane investitore, no, šteta je da taj trend proporcionalno ne prati i trend plaća koje su, zbog pretežito nisko akumulativne industrije, među najnižima u Hrvatskoj”, kazao je Batinić. Okupljenima se obratila i predsjednica županijske Skupštine koja je istaknula da je Varaždinska županija najkonkurentnija u Hrvatskoj te da su joj prioritet mladi i obrazovanje.

Uz mlade i obrazovanje vezani su najvažniji projekti u Varaždinskoj županiji, naglasio je i varaždinski župan Predrag Štromar te kao takve nabrojao sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca, razvoj centara izvrsnosti, pokretanje sveučilišnog kampusa i energetske obnove pet škola i učeničkog doma te izgradnju i dogradnju škola po modelu javno-privatnog partnerstva koji je omogućio jednosmjensku nastavu za gotovo 90 posto učenika u županiji.

U sklopu svečne sjednice su tradicionalno uručene nagrade i priznanja Varaždinske županije za 2012., kao i nagrade i priznanja najuspješnijim učenicima. Na sjednici su se okupili županijski čelnici i njihovi gosti, a uz predsjednika države i predstavnike vlade i Sabora, bili su nazočni župani susjednih županija, predstavnici gradova i općina s područja Varaždinske županije.

(Hina/pd)

Komentari (2)
Pogledajte sve

… u biti Čačić je u pravu – “Vlada ide u dobrom smijeru” – ali nije rekao, za koga? Ide u dobrom smijeru za strane zajmodovce, uvoznike, banke. Fitch je štitio svoje (njihove) interese, a ne interese Hrvatske. Da kojim slučajem nije zadržćao rejting HR, to bi ugrozilo sigurnost stranog kapitala.

Jenako tako i Vujčić radi kontra interesa HR izvoznika režući tečaj. Drastično, 1,5% u zadnjih 20-ak dana. Sad će se strane banke lakše naplatiti od HR građana. Porasti će uvoz. I tako to. Veća je to šteta od sve one što je Sanader napravio. Valjda će i Bajić postupiti proporcionalno.

To je kao da od 100 osobina nađete nekome jednu pzitivnu i onda tvrdite da je dobra osoba. To je ironija i slava politike.

New Report

Close