Morgan Stanley: Europa i SAD opasno blizu recesije

Autor: Tomislav Hrastovčak , 18. kolovoz 2011. u 12:45

Financijska grupacija Morgan Stanley srezala je prognoze globalnog gospodarskog rasta i upozorila kako se Europa i SAD-a nalaze nadomak recesije.

Kako prenosi Reuters, analitičari banke su u najnovijoj bilješci klijentima smanjili procjenu globalnog gospodarskog rasta za ovu godinu s 4,2 na 3,9 posto, a za 2012. godinu s 4,5 na 3,8 posto. ‘’Naše revidirane prognoze pokazuju da SAD i eurozona obigravaju opasno blizu recesije u narednih 6 do 12 mjeseci’’, navode analitičari Morgan Stanleya.

Ipak, dodaju, kako to nije njihov temeljni scenarij, s obzirom da korporativni sektor djeluje ‘’zdravo’’, dok će niža inflacija smanjiti pritisak na potrošače. Također, europska i američka središnja banka mogle bi dodatno olabaviti monetarnu politiku. Međutim, analitičari upozoravaju kako bi novi šokovi mogli lako uzdrmati ravnotežu.

Morgan Stanley očekuje da će rast u grupi razvijenih gospodarstva u ovoj i idućoj godini iznositi tek 1,5 posto, nasuprot prethodnim procjenama od 1,9, odnosno 2,4 posto. Rast gospodarstava zemalja u razvoju usporit će pak na 6,4 posto u 2011., u odnosu na lanjskih 7,8 posto, procjenjuju analitičari.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nisu te zemlje nikada ni izašle iz recesije. Službenu ekonometriju možete baciti kroz prozor.

New Report

Close