Moody’s revidirao prognoze rejtinga državnih obveznica

Autor: Poslovni.hr , 20. studeni 2008. u 16:30

Agencija za kreditne rejtinge Moody’s promijenila je prognozu za rejting hrvatskih državnih obveznica u stranoj valuti, i to s pozitivne na stabilnu, a snizila je i rejting za kunske državne obveznice, uz stabilnu prognozu.

Prognoza sada glasi ‘stabilna’, za rejting državnih obveznica u stranoj valuti Baa3, dok je rejting za kunske državne obveznice snižen na Baa2, s prijašnjeg Baa1, uz prognozu ‘stabilna’. Agencija Moody’s potvrdila je plafone za rejting Hrvatske u stranoj valuti, na A1 za obveznice te na Ba1 za bankovne depozite, dok im je snizila prognoze s ‘pozitivne’ na ‘stabilnu’.

“Premda je Hrvatska među zemljama koje se zasad mogu uspješno nositi s učincima globalne financijske krize, relativno visok vanjski dug i euroizacija čine gospodarstvo potencijalno ranjivim”, rekla je glavna analitičarka Moody’sa za Hrvatsku Joan Feldbaum-Vidra. U nedavno objavljenom posebnom izvješću, Moody’s je Hrvatsku naveo kao zemlju u skupini onih čiji su rejtinzi u određenoj mjeri izloženiji aktualnim promijenjenim uvjetima kreditiranja. “Stoga stabilne prognoze za rejtinge bolje odražavaju vjerojatni trend za hrvatske rejtinge u stranoj valuti u idućih 12-18 mjeseci, nego pozitivne prognoze”, istaknula je Feldbaum-Vidra. Prema njezinim riječima, rejting za kunske državne obveznice snižen je za jednu razinu.

Agencija smatra da pojačani fiskalni pritisci izazvani usporavanjem aktivnosti u hrvatskom i globalnom gospodarstvu, kao i inozemna ranjivost bilanci države, upućuju na to da bi se jaz između rejtinga u kunama i stranoj valuti trebao smanjiti. Feldbaum-Vidra istaknula je da će Hrvatska vjerojatno završiti pristupne pregovore s EU-om do kraja desetljeća, što će poduprijeti gospodarsko i političko osuvremenjivanje Hrvatske te sazrijevanje institucija. “Zauzvrat bi reforme trebale povećati prosperitet Hrvatske i kreditnu sposobnost u srednjoročnom razdoblju”, izjavila je analitičarka.

(HRT)

Komentirajte prvi

New Report

Close