Moody’s pritisnuo europske burze

Autor: Tomislav Hrastovčak , 14. srpanj 2011. u 18:40

Dionice na europskim burzama danas su oslabile, nakon što je agencija Moody’s upozorila SAD da bi mogao izgubiti važeći kreditni rejting.

Moody’s Investors Service poručio je da bi SAD mogao izgubiti svoj vrhunski ‘Aaa’ rejting, ako državni dužnosnici ne postignu dogovor o povećanju limita zaduživanja. Smanjenje američkog rejtinga moglo bi pritisnuti globalna financijska tržišta i povećati troškove zaduživanja za vladu SAD-a i tamošnje kompanije.

Ulagače na europskim burzama danas je zabrinuo i rast prinosa po talijanskim državnim obveznicama nakon nove aukcije. Naime, Italija je na aukciji platila najvišu kamatnu stopu u posljednje tri godine kako bi prodala obveznice u ukupnoj vrijednosti od 5 milijardi eura.

Frankfurtski DAX oslabio je 0,73 posto, londonski FTSE 100 za 1,01 posto, a pariški CAC 40 za 1,11 posto. Regionalni indeks Stoxx Europe 600 ustuknuo je 0,84 posto na 267,68 bodova, pokazuju posljednji Bloombergovi podaci. Snažniji pad dionica zabilježio je financijski i tehnološki sektor.

Pad, premda blaži, trenutno bilježe i indeksi na Wall Streetu. Dow Jones Industrial Average ustuknuo je 0,18 posto, Standard & Poor’s 500 za 0,40 posto, a Nasdaq Composite 0,84 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close