Monti: Sačuvati EU, otvorena vrata i za BiH

Autor: Poslovni.hr , 10. rujan 2012. u 13:55

Predsjednik talijanske vlade Mario Monti izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu kako projekt Europske unije ima iznimnu vrijednost te kako ga stoga valja sačuvati, a istodobno je potvrdio kako i za Bosnu i Hercegovinu ima mjesta u EU pa će se Italija stoga snažno zauzimati za nju.

Monti je u Sarajevu boravio kao sudionik Svjetskog skupa za mir kojega je organizirala Zajednica svetog Egidija, a novinarima je kazao kako taj skup ponovo afirmira vrijednosti mira, zajedničkog života i napretka na kojima je temeljena sama EU. “Suživot nije dovoljno samo izgraditi, on se mora i njegovati”, kazao je talijanski premijer.

Monti je potvrdio kako se za boravka u Sarajevu sastao i s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom van Rompuyem, a suglasili su se kako je potrebno uskoro sazvati novi sastanak lidera država EU.

“Veoma je bitno da se lideri starih članica EU ponovo sastanu kako bi se izbjeglo stvaranje snage koja bi vodila cjepanju EU”, kazao je Monti. Komentirajući susret kojega je imao s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom talijanski je premijer potvrdio kako je njegova zemlja spremna biti nekom vrstom bosanskohercehovačkog lobista u EU. “Italija je uz BiH i pomoći će joj koliko god može”, kazao je Monti ističući kako je BiH veoma bitna za proširenje EU jer svojim posebnostima može znatno doprinijeti Uniji. Monti je najavio i jači talijanski gospodarski utjecaj u BiH, posebice nakon skorog potpisivanja ugovora o gospodarskoj suradnji između dvije zemlje.

Pri tom je spomenuo mogućnost novih investicija i projekata poput gradnje autoceste na koridoru V c, Jadransko-jonske autoceste i osuvremenjivanja zračne luke u Mostaru.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

hoćelito biti u ovom stoljeću

New Report

Close