Monti predlaže summit zbog rasta antieuropskog populizma

Autor: Poslovni.hr , 09. rujan 2012. u 10:45

Talijanski premijer Mario Monti predložio je u subotu organiziranje europskog summita u Rimu s ciljem suprostavljanja opasnom porastu populizama na kontinentu, što je odmah pozdravio predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

“U vremenu dovršavanja europske izgradnje, poteškoće povezane s eurozonom su na vidjelo iznijele sve veću i opasnu osjetljivost u javnom mnijenju raznih zemalja s tendencijom prema antagonizmu”, kazao je Monti na konferenciji za novinare nakon susreta s Van Rompuyem u talijanskom mjestu Cernobbiju u sklopu jednog gospodarskog foruma.

Monti je izrazio žaljenje zbog “ponovne pojave starih stereotipa i napetosti, posebice između zemalja sjevera i juga”.

“Tužan je paradoks u fazi kada smo očekivali dovršenje integracije, utvrditi opasnu pojavu velikog populizma usmjerenog prema dezintegraciji u gotovo svim zemljama članicama”, nastavio je. Ponudio je organiziranje summita šefova europskih država i vlada s ciljem borbe protiv te pojave. Dodao je da je o tome razgovarao i s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom. Van Rompuy je kazao da “pozdravlja” Montijev prijedlog. “S obzirom na aktualnu situaciju, to je dobra ideja”, kazao je.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close