Mongolija zatražila od Rusije da prouči mogućnost gradnje plinovoda

Autor: Poslovni.hr , 26. kolovoz 2009. u 11:40

Mongolija je zatražila od Rusije izradu studije o izvedivosti gradnje plinovoda između dviju zemalja, objavio je danas Kremlj.

Plan o gradnji plinovoda spominje se u zajedničkoj izjavi koju su potpisali mongolski predsjednik Tsakhiagiin Elbegdorj i njegov ruski kolega Dmitrij Medvedev, koji će danas završiti dvodnevni posjet toj zemlji koja se nalazi između Rusije i Kine. Nikakvih drugih informacija nema o tome prijedlogu u izjavi u kojoj dvije zemlje ističu da žele uspostaviti “redovit i uspješan” dijalog o “strateškom” pitanju energetske suradnje. Zajednička izjava koja je jučer potpisana, objavljena je tek danas.

Jučer su Ulan Bator i Moskva potpisali ugovor o osnutku zajedničkog poduzeća radi korištenja rudnika urana u Mongoliji, bivšem satelitu Sovjetskog Saveza. Ugovor koji su potpisali ruska Savezna agencija za atomsku energiju (Rosatom) i mongolski Mon-Atom, parafiran je u nazočnosti mongolskog i ruskog predsjednika.

Prema navedenom ugovoru, Atomredmetzoloto, podružnica Rosatoma, i Mon-Atom osnovat će zajedničko poduzeće s jednakim udjelima koje će službeno početi raditi koncem godine.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close