Moguće povlačenje milijardi ‘švicaraca’ iz banaka

Autor: M.B. , 17. rujan 2012. u 15:10

UBS očekuje da će europski klijenti iz švicarskih banaka povući stotine milijardi franaka, što će biti rezulatat zaustavljanja stranaca da koriste tajne račune kako bi izbjegli porez, piše Reuters.

Juerg Zeltner, voditelj upravljanja imovinom u UBS-u, ponovio je procjenu koju je iznio u svibnju, a to je da bi švicarske najveće banke mogle doživjeti odljev od 12 – 30 milijardi franaka iz ukupne europske imovine. “Kao posljedica reorganizacije financijskog centra i planiranog poreza po odbitku, pretpostavljamo da će stotine milijardi franaka iscuriti iz Švicarske”, rekao je Zeltner u ponedjejak u intervjuu za list Schweizer Bank . “Pretpostavljam da ćemo se u offshore poslovima s europskim klijentima suočiti sa značajnim odljevima imovine i to kroz duži period vremena.”

Njemački financijski servis Zeb/Rolfes Schierenbeck Associates procijenjuje da bi europski klijenti do 2016. godine iz švicarskih banaka mogli povući 200 milijardi franaka od ukupno 789 milijardi eura imovine oslobođene poreza. Zeltnerov komentar uslijedio je samo nekoliko dana nakon što su iz Credit Suisse, druge najveće švicarske banke, objavili da očekuju da će klijenti u zapadnoj Europi povući i do 37 milijardi dolara u idućih nekoliko godina, zbog pritiska na probleme oko poreza.

Kada se potencijalni odljevi novca stave u kontekst, Zeltner i UBS očekuju povlačenje oko 200 milijardi franaka tokom financijske krize, kada je vlada morala spašavati banku zbog velikih gubitaka. Imovina klijenata smanjila se gotovo dvostruko, zbog tržišnih i valutnih kretanja.

Švicarska bankarska tajna – koja je pomogla zemlji izgraditi offshore financijski centar kojim su dominirale UBS i Credit Suisse – našla se u problemima zadnjih nekoliko godina, kada su zemlje koje su ostale bez gotovine započele borbu protiv utaje poreza.

Švicarska ima dogovor s Njemačkom, Velikom Britanijom i Austrijom o oporezivanju računa njihovih stanovnika, te se nada sporazumu s Italijom i Grčkom. No, dogovor s Njemačkom – najvećim tržištem u Europi – pod prijetnjom je zbog oporbenih socijaldemokrata, koji smatraju dogovor preblagim za utajivače poreza. Zeltner je rekao kako se nada da će se spor s Njemačkom riješiti te da još uvijek vidi dobru budućnost bankarsksog sustava u zemlji – i u ostatku Europe – čak i nakon što švicarske banke izgube žalbu na “utaju poreza” .

“Postoje legitimni razlozi da držite novac izvan vašeg doma, na primjer zbog političke ili valutne stabilnosti u Švicarskoj” , kaže Zeltner. Objasnio je kako USB nastoji gubitke na zrelim tržištima nadoknaditi investiranjem u tržišta u razvoju kao što su Hong Kong, Singapur, Brazil, Meksiko, Turska i Rusija.

Komentirajte prvi

New Report

Close