Mobilni operatori od 1. listopada mijenjaju obračunske jedinice

Autor: Poslovni.hr , 11. rujan 2009. u 10:55

Tri hrvatska mobilna operatora – T-Mobile, Vipnet i Tele2, od 1. listopada primjenjivat će novi cjenovni sustav kojim u dijelu tarifa mijenjaju obračunske jedinice za prvu minutu razgovora na 60 sekundi što, kako tvrde, ne znači i promjenu cijena njihovih usluga.

Od tih, kako neki od operatera kažu, tek kozmetičkih ali i neizbježnih promjena, koje uvode zbog nameta od 6 posto na usluge u pokretnim mrežama, ne očekuju da će nadoknaditi ili ublažiti posljedice nove mjere na njihovo poslovanje. Iz najvećeg hrvatskog mobilnog operatera, T-Mobile Hrvatska, pojašnjavaju da će se obračunska jedinica od 60 sekundi za prvu minutu razgovora primjenjivati u dijelu tarifa, dok će nakon prve minute ta jedinica iznositi jednu sekundu, što kao obračunsku jedinicu oni do sada nisu primjenjivali.

Naglašavaju i da se obračunska jedinica neće mijenjati u tarifama namijenjenim prvenstveno mlađim korisnicima, kao ni u onima s tzv. najnaprednijim uslugama. Za cijenu SMS-a kažu da će u domaćem prometu ostati ista kao i do sada, dok će se prema međunarodnom prometu ta cijena prilagoditi isključivo u onim tarifama u kojima dolazi do promjene obračunske jedinice. S obzirom da razgovori njihovih korisnika u prosjeku traju dulje od minute, smatraju da će uvođenjem nove obračunske jedinice razgovori biti još povoljniji, dodajući da će utjecaj tih izmjena na mjesečni račun ipak najviše ovisiti o korisničkim navikama i tarifama koje koristi.

Slično razmišljaju i u Vipnetu koji obračunske jedinice u dijelu tarifa za prvu i ostale minute razgovora mijenja isto kao i T-Mobile (prva 60 sekundi, ostale jedna sekunda), s tim da su oni u ponudi već imali obračunsku jedinicu od jedne sekunde. Ističući da su te izmjene nužne za zadržavanja vrhunske kvalitete proizvoda i usluga, tvrde da su maksimalno nastojali zaštititi korisnike, pa primjerice nisu mijenjali cijene poziva unutar RH kao ni mjesečne naknade u tarifama, dok su za poslovne korisnike zadržali iste bruto cijene mjesečne naknade i poziva. I oni napominju da je u njihovoj mreži prosječna duljina telefonskog poziva znatno dulja od jedne minute, pa smatraju da su kraćom obračunskom jedinicom (jedna sekunda) nakon prve minute zapravo pogodovali korisnicima.

Treći operater Tele2 također od 1. listopada mijenja obračunsku jedinicu za prvu minutu razgovora, i to s dosadašnjih 15 na 60 sekundi, dok će za ostale minute razgovora ta jedinica kod njih biti 15 sekundi. Promjene se odnose samo na pretplatničke tarife, dok se u prepaid tarifama obračunska jedinica u prvoj minuti ne mijenja. Smatraju i da su uvjerljivo najpovoljniji operater na tržištu pa i dalje očekuju pozitivne trendove.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close