Mobilkom Austria Grupa lani povećala broj korisnika

Autor: Poslovni.hr , 17. veljača 2010. u 15:50

Sedam telekom tvrtki-članica mobilkom austria grupe (mag), među kojima i hrvatski Vipnet, lani su unatoč krizi i padu potrošnje gotovo sve povećale broj korisnika u odnosu na 2008., posebno mobilnog broadbanda, na čemu će i ove godine najviše temeljiti svoj poslovni razvoj.

Kazao je to predsjednik Uprave Telekom Austria Grupe, u sklopu koje posluje mag, Hannes Ametsreiter u Barceloni na Mobile World Congressu, pri čemu nije iznio financijske rezultate za proteklu godinu jer će službeno biti objavljeni krajem veljače. Ametsreiter je na tradicionalnom godišnjem susretu članica mag-a i novinara iz svih sedam zemalja (Austrija, Slovenija, Hrvatska, Makedonija, Srbija, Bugarska i Bjelorusija) u Barceloni istaknuo da je Grupa prošle godine povećala broj korisnika za 1,1 milijun, na njih 18,9 milijuna.

Naglasio je pritom rast broja korisnika mobilnog broadbanda, kao i podatkovnog prometa, dodajući da upravo u tome vide prostor daljeg rasta. Za sve tvrtke-članice kazao je da imaju kvalitetne mreže te da je mag i dalje među vodećima u Europi po uvođenju novih širokopojasnih tehnologija poput HSPA+, što se već primjenjuje u mrežama u Austriji, Bugarskoj i Hrvatskoj.

Istaknuvši da je hrvatsko tržište po razvijenosti, naprednim uslugama i tehnologijama drugo u Grupi, iza austrijskog, predsjednik Uprave Vipneta Mladen Pejković je rekao da se to najbolje vidi po izvanrednom uspjehu mobilnog broadbanda u Hrvatskoj u čemu Vipnet ima tržišni udjel od 60 posto.

I oni, kao i cijela industrija, pa i sve druge članice mag-a, vide određeni val optimizma za ovu godinu, pri čemu se Pejković nada da će i Hrvatska što prije izaći iz recesije. Do kraja ove godine očekuje i ukidanje 6-postotnog nameta za mobilne operatere, čije bi produljenje na iduću godinu po njegovoj ocjeni bilo šokantno i totalno neprimjereno. Smatra i da bi za tržište i razvoj mobilne industrije u Hrvatskoj bilo vrlo loše uvođenje nekih dodatnih mjera poput, kako kaže, nasilne registracije prepaid korisnika.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close