MMF razmatra aktiviranje antikriznog kreditnog programa

Autor: Marko Mršić , 27. ožujak 2011. u 13:50

Međunarodni monetarni fond razmatra mogućnost aktiviranja antikriznog kreditnog programa (New Arrangaments to Borrow, NAB) u visini 583 milijardi dolara namijenjenog pružanju pomoći zemljama zapalim u teskoće i stabilizaciji svjetske ekonomije u cjelini, izjavili su predstavnici fonda.

Kako prenosi Bloomberg, zemlje članice programa su počele razmatrati moguću visinu sredstava za izdvajanje iz programa i rokove za dobivanje tih sredstava. Prema najavama, ovaj program bi se mogao aktivirati već idućeg tjedna. Predstavnik fonda William Murray je istaknuo da je pokretanje realizacije programa prirodni slijed ratifikacije tog mehanizma. Naime, MMF je u studenom 2009. godine povećao visinu sredstava NAB-a na 600 milijardi dolara. Ranije je planirano da će vrijednost tog programa biti 500 milijardi dolara.

NAB je zapravo sporazum o pružanju kreditnih sredstava između MMF-a i grupe zemalja i institucija. Sredstva koja u fond unose članice NAB-a, fond koristi za borbu sa pogoršanjem situacije u svjetskom financijskom sustavu.

Komentirajte prvi

New Report

Close