Ministarstvo opovrgnulo medijske napise o ukidanju pojedinih trajektnih i brodskih linija

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture opovrgnulo je medijske napise o ukidanju pojedinih trajektnih i brodskih linija na uštrb kvalitete života otočkog stanovništva, navodeći kako je riječ o špekulacijama i pogrešno tumačenim činjenicama, te ističući da je u svim obalnim županijama u tijeku javna rasprava o prijedlogu izmjena redova plovidbe za zimsko razdoblje.

U jučerašnjem priopćenju Ministarstvo podsjeća kako je, zajedno s Agencijom za obalni linijski pomorski promet, još u svibnju pokrenulo široku javnu raspravu u svim obalnim županijama o prijedlogu izmjena redova plovidbe za zimsko razdoblje i to na pojedinim linijama gdje se konstantno u zimskom razdoblju bilježi izrazito smanjena potreba plovidbe.

“Javna rasprava se kroz radne, okrugle stolove vodi s predstavnicima vlasti županija, gradova i općina, s predstavnicima gospodarskih komora te brodarima. U svibnju je održana u Primorsko-goranskoj županiji, u lipnju u Dubrovačko-neretvanskoj, ovaj tjedan u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji, a za splitsko plovno područje rasprava je najavljena u petak, 21. rujna, u Splitu”, navode iz Ministarstva. Dodaju da su građani, posebice stanovnici otoka, također pozvani da se u raspravu uključe primjedbama i prijedlozima putem svojih predstavnika.

Tijekom proteklih mjeseci u Ministarstvo i Agenciju pristiglo je više od 50 prijedloga, od kojih je velik dio usvojen i nacrt prijedloga u skladu s njima revidiran.“Istodobno, velik dio prijedloga koje su dali predstavnici regionalnih i lokalnih vlasti također je ukomponiran u nacrt buduće Odluke o državnim linijama subvencioniranih iz državnog proračuna”, stoji u priopćenju.

Iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture naglašavaju kako je cilj rasprave “osluhnuti stvarne potrebe lokalnog stanovništva, uz uvažavanje specifičnosti i jedinstvenosti koju posjeduje svaki naš otok i njegovi žitelji”. “Cilj revidiranja postojeće Odluke o državnim linijama u obalnom linijskom prometu je i uspostava takvog linijskog prometa koji će odgovarati i zadovoljiti stvarne potrebe stanovnika u zimskom razdoblju budući sve analize prometa pokazuju izrazito smanjene potrebe”.

“Time bi se”, napominju, “postigla i racionalizacija u pomorskom obalnom prometu, ali nikako na štetu kvalitete života stanovnika”.

“Dakle, nije riječ o nikakvoj odluci o ukidanju linija. Rasprava se vodi o usklađivanju broja putovanja na pojedinim linijama gdje se bilježi smanjeni intenzitet putnika izvan sezone. Primjerice, trajektna linija Zadar-Preko koja inače ima vrlo gustu frekvenciju, smanjila bi eventualno jedno putovanje, ono u ponoć, čime bi posljednji trajekt za Preko ostao onaj u 23 sata, što je i prijedlog lokalnih vlasti. A otvorena je mogućnost i da to putovanje u ponoć ostane vikendom”.

“Napominjemo, svi argumenti, prijedlozi i mišljenja oko usklađivanja plovnih redova se uvažavaju te će se u skladu s njima i donijeti konačna Odluka o državnim linijama”, zaključuju u priopćenju iz Ministarstva pomorstva.

(Hina/pd)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!