Ministarstvo mljekarima: Ne pristajemo na ucjene, još novaca ne dolazi u obzir!

Autor: Božica Babić , 17. veljača 2012. u 14:05
PXL

Ministarstvo poljoprivrede smatra kako su prosvjedi proizvođača mlijeka nelegitimni te da nanose veliku štetu kako samoj proizvodnji mlijeka i industriji, tako i građanima Hrvatske.

Naš je stav da su u srijedu, 15. veljače 2012. godine, na sastanku Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka, doneseni zaključci s kojima je napravljen veliki pomak. Mljekare su izašle u susret proizvođačima mlijeka samom činjenicom da su, nakon dugog niza godina, pristale na direktne pregovore oko formiranja cijene mlijeka sa svojim udrugama proizvođača. Ponavljamo kako je zaključke Savjeta prihvatila većina sudionika sastanka, uključujući i predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore, kao legitimne institucije koja je osnovana sa ciljem da artikulira i zastupa interes svih poljoprivrednih proizvođača.

Obzirom na veliki broj zahtjeva raznih udruga proizvođača mlijeka sa različitim stavovima, u kojima traže pojedinačni sastanak sa ministrom poljoprivrede, ovim putem još jednom naglašavamo stav da proizvođači mlijeka žurno moraju obustaviti prosvjede te sa svojim matičnim udrugama i Hrvatskom poljoprivrednom komorom definirati svoje stavove, a potom ih prezentirati Ministarstvu poljoprivrede.

Naglašavamo da dok traju prosvjedi dijaloga neće biti, budući da se njima stvara atmosfera pritiska i dezinformiranja javnosti, ali i malih proizvođača čije su proizvodnje ugrožene zbog ne isporuke mlijeka.

Hrvatska Vlada, a time i Ministarstvo poljoprivrede, neće pristati na ucjene i dosadašnji način rješavanja problema u resoru poljoprivrede. Smatramo da traženje dodatnih novčanih sredstava, u sadašnjem teškom financijskom trenutku za državu, ne dolazi u obzir. Ministarstvo poljoprivrede smatra da su problemi u poljoprivredi puno dublji od onoga što se trenutno prikazuje u javnosti, te da svi moramo sa više odgovornosti pristupiti rješavanju ključnih problema – legalizacije poljoprivrednih objekata, pitanja zemljišta, kreditiranja poljoprivrede pod povoljnijim uvjetima, ali i bolje kontrole trošenja novca poreznih obveznika itd. Ovi prosvjedi usmjereni su samo na privremeno rješenje!

Komentirajte prvi

New Report

Close