MINGORP opovrgnuo napise o ugovoru o gradnji nuklearke s Albanijom

Autor: Poslovni.hr , 17. travanj 2009. u 13:35

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva opovrgnulo je danas informacije objavljene u pojedinim medijima da će do kraja travnja Hrvatska i Albanija potpisati ugovor o gradnji zajedničke nuklearke.

“Iz ovog Ministarstva, a niti iz Vlade Republike Hrvatske nikada nije dana informacija da će se do kraja travnja 2009. godine potpisati ugovor o gradnji bilo koje nuklearne elektrane”, ističe u priopćenju savjetnik ministra i glasnogovornik Tomislav Mazal. Napominjući kako stručnjaci mogu potvrditi kako to naprosto nije moguće naglašava da se takvi projekti ugovaraju godinama.

Reagirajući na tekst “Nova nuklearka za RH” objavljen u današnjem Večernjem listu u kojem se prenosi i izjavu Mazala za Radio Deutsche Welle, savjetnik ministra i glasnogovornik ističe da tu izjavu “nikada nije dao”. Iznoseći činjenice, Mazal naglašava da ni iz Ministarstva, niti iz Vlade nikada nije dana informacija da će se do kraja travnja potpisati ugovor o gradnji bilo koje nuklearne elektrane, te da se takvi projekti ugovaraju godinama. “Također, nikada nismo niti razgovarali, a niti smo negdje objavili da će se takva nuklearna eklektrana graditi na Skadarskom jezeru i da će koštati 4 milijarde eura. Sve su to medijske spekulacije koje se ne mogu potkrijepiti niti jednim dokumentom”.

Savjetnik ministra i glasnogovornik Ministarstva gospodarstva podsjeća da je krajem ožujka ove godine potpredsjednik Vlade Damir Polančec boravio u Albaniji i da se tom prilikom razgovaralo i o eventualnoj suradnji u projektu izgradnje nuklearne elektrane u Albaniji. “Tada je bilo dogovoreno da će se do kraja travnja 2009. godine potpisati Memorandum o razumijevanju između Ministarstva gospodarstva i energetike Republike Albanije i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva RH te da će se formirati zajednička radna skupina koja će izraditi stručnu analizu koja će biti podloga za donošenje budućih odluka o tom projektu.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close